7 JUL 2017

Mensen met diabetes type 2 hebben 2 keer zoveel kans op een depressie. Onderzoek in Maastricht laat zien dat dit mede komt door schade aan de haarvaten. Hierdoor gaat er minder zuurstof naar de hersenen, wat onze stemming negatief beïnvloedt.

Diabetes type 2 en depressie gaan vaak samen. Maar waarom? Tot nu toe werd de oorzaak gezocht in hormonen. Maar nu blijkt dat de haarvaten hier ook een belangrijke rol in spelen.

Schade aan haarvaten 

Mensen met diabetes type 2 hebben vaak schade aan de kleine bloedvaatjes, de haarvaten. Deze schade verhoogt de kans op een depressie met 20 tot 50 procent. Tot nu toe was het moeilijk om de schade aan de haarvaten te meten, omdat ze zo klein zijn. In Maastricht is dat nu wel gelukt met MRI-scans.

Behandeling

De onderzoekers denken dat de schade aan de haarvaten te behandelen is met medicijnen, maar een echt medicijn is er nog niet. Bepaalde medicijnen tegen hoge bloeddruk verbeteren wel de doorstroming van de haarvaten. Om een medicijn te ontwikkelen is meer kennis nodig over de mechanismen achter een depressie.

 

Jouw bijdrage heeft zin

Maak meer onderzoek naar diabetes mogelijk.