7 JUL. 2017

Mensen met diabetes type 2 hebben meer risico om een depressie te krijgen. Onderzoek in Maastricht laat zien dat dit mede komt door schade aan de kleine bloedvaatjes.

Diabetes type 2 en depressie gaan vaak samen, de kans op een depressie is zelfs verdubbeld. Maar waardoor komt dat? Tot nu toe werd de oorzaak gezocht in hormonen. Maar nu blijkt dat de haarvaten, kleine bloedvaatjes, hier ook een belangrijke rol in spelen. Wanneer de haarvaten beschadigd raken, gaat er minder bloed en dus minder zuurstof naar de hersenen. Dat kan invloed hebben op je stemming.

Schade aan haarvaten 

Mensen met diabetes type 2 hebben vaak schade aan de kleine bloedvaatjes. Dat komt door jarenlange schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Schade aan deze haarvaten verhoogt de kans op een depressie met 20 tot 50 procent. Tot nu toe was het moeilijk om de schade aan de haarvaten te meten, omdat ze zo klein zijn. In Maastricht is dat nu wel gelukt met hulp van MRI-scans.

Behandeling

De onderzoekers denken dat de schade aan de haarvaten te behandelen is met medicijnen, maar een echt medicijn is er nog niet. Bepaalde medicijnen tegen hoge bloeddruk verbeteren wel de doorstroming van de haarvaten.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.