10 AUG. 2012

Overgewicht en diabetes type 2 gaan vaak samen. Toch zijn er ook veel slanke mensen die diabetes type 2 krijgen.  Maar hun normale gewicht betekent niet dat ze automatisch gezonder blijven, zo blijkt nu. Nieuw onderzoek geeft te denken over hoe diabetes in elkaar zit.

Amerikaanse onderzoekers deden berekeningen over mensen die slank zijn op het moment dat ze diabetes type 2 krijgen. Wat bleek: zij hebben vergeleken met andere patiënten die wel overgewicht hebben, meer kans om te overlijden. 

In het onderzoek werden gegevens bekeken van 2.625 mensen met diabetes type 2. Ruim 1 op de 10 mensen hadden een normaal gewicht op het moment van diagnose. Je zou denken dat dat beter is, gezien de bekende gevaren van overgewicht. Maar zij hadden toch een dubbele 'sterftekans', zoals dat in vaktermen heet.

De onderzoekers zeggen wel dat mensen met een normaal gewicht en diabetes type 2 nu niet moeten willen aankomen in gewicht. Ook mensen met overgewicht kunnen nu beter niet stoppen met afvallen. Want het blijft risicovol om overgewicht te hebben. Dit onderzoek zegt alleen wat over de mensen die slank zijn op het moment dat ze diabetes type 2 krijgen.

Voer voor wetenschappers

De uitkomsten van dit onderzoek zijn belangrijk voor de wetenschap. Want nu moeten we kijken hoe het komt dat dunne mensen diabetes type 2 hebben gekregen. En hoe het komt dat ze daarna minder goede vooruitzichten hebben. Er zijn al jaren ideeën dat de ene diabetes de andere niet is, en dat er in de toekomst wellicht verschillende andere onderverdelingen komen dan alleen de huidige soorten diabetes

‘Sterftekans’

De berekening in het onderzoek werkt met de zogeheten gemiddelde ‘sterftekans’. Dat getal zegt iets over de kans om te overlijden in een periode van 1 jaar, vergeleken met leeftijdsgenoten die dezelfde kenmerken hebben. Bijvoorbeeld dezelfde bloeddruk, cholesterol en wel of niet roken. Uiteraard geldt zo’n getal gemiddeld voor een grote groep mensen en het zegt niets over iemands persoonlijke kans!

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Journal of the American Medical Association.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.