19 FEB. 2016

Gezonder leven en afvallen is een hele uitdaging. Het SLIMMER-programma helpt mensen daar goed mee, bleek in Apeldoorn en Doetinchem. Het project is gefinancierd door het Diabetes Fonds.

SLIMMER is een leefstijlprogramma voor mensen van 40 tot 70 jaar met een verhoogd risico op diabetes type 2. In Apeldoorn en Doetinchem volgden 316 mensen het programma.

Begeleiding

De deelnemers aan SLIMMER sportten 10 maanden lang minstens 1 keer per week onder begeleiding van een fysiotherapeut. Daarnaast kregen ze persoonlijke advies van een diëtist. Het Diabetes Fonds betaalde het programma en de Universiteit van Wageningen legde de resultaten vast. Daarbij is ook gekeken naar de effecten acht maanden na het programma.

Successen

Gemiddeld vielen de deelnemers aan het programma 3 kilo af, en hun bloedsuiker verbeterde. Daarnaast gingen ze gezonder eten en bewegen. Dat verkleint hun kans op diabetes type 2. Naast tevreden deelnemers zijn ook de 25 deelnemende huisartsenpraktijken, 11 diëtisten, 16 fysiotherapeuten en 15 sportverenigingen enthousiast.

Uitbreiding

Vandaag promoveert onderzoeker Geerke Duijzer in Wageningen op het onderzoek naar SLIMMER. Het succesvol gebleken programma wordt nu voorgezet en het is de bedoeling dat het in meer gemeenten kan worden aangeboden.

 

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.