21 JAN. 2014

Wie grote hoeveelheden flavonoïden binnenkrijgt, loopt minder risico op diabetes type 2. Dat hebben Engelse onderzoekers ontdekt. Die stoffen zitten onder meer in donkere chocolade, thee en bessen.

De onderzoekers lieten bijna 2000 mensen een vragenlijst invullen en bloed afstaan. Ze ontdekten dat mensen die veel anthocyanen en flavonen binnenkregen, gezondheidsvoordeel hadden. Die stoffen komen van nature voor in bessen, kruiden, rode druiven en wijn. De deelnemers reageerden beter op insuline, en hadden minder te maken met chronische ontsteking. Daardoor hadden ze minder risico op diabetes type 2. De resultaten staan in het vakblad The Journal of Nutrition.

Rode wijn 

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat bijvoorbeeld wijn en hele donkere chocolade een goede invloed hebben op de kans op diabetes type 2. Dat geldt ook voor de stof resveratrol, die ook in wijn en pinda’s voorkomt. Daar financiert het Diabetes Fonds onderzoek naar.

Nog meer onderzoek

Het is overigens niet handig om nu kilo’s (pure) chocola of liters wijn te gaan verorberen. Want het is nog onduidelijk hoeveel we van deze stofjes moeten nuttigen om gezondheidswinst te hebben. In een liter rode wijn zit bijvoorbeeld maar een tiende van de hoeveelheid resveratrol die in onderzoek als dagdosis is gebruikt.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.