Stofje zorgt voor aanmaak van nieuwe bètacellen
Onderzoekers hebben aangetoond dat een bepaald stofje zorgt voor het herstel van insulineproducerende cellen. De ontdekking brengt nieuwe hoop voor mensen met diabetes type 1.
Bij diabetes type 1 valt het afweersysteem de insulineproducerende bètacellen aan en schakelt ze uit. Bart Roep is een van de onderzoekers die het afweersysteem probeert te heropvoeden. Stel je voor dat dit lukt! Maar dan is het nog steeds nodig om het tekort aan bètacellen aan te vullen.
Bètacellen aanvullen
Binnen het project RegMed XB werken onderzoekers, zoals Eelco de Koning, aan het maken van nieuwe insulineproducerende cellen uit eigen lichaamseigen cellen, stamcellen. Franse en Belgische onderzoekers hebben nu ook een andere manier gevonden om meer bètacellen te maken. Door alfacellen om te vormen naar bètacellen. Deze resultaten zijn gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Cell.
Samen met bètacellen maken alfacellen deel uit van de zogenoemde eilandjes van Langerhans. De bètacellen maken insuline en de alfacellen produceren glucagon, dat zorgt voor een toename van de bloedsuiker.
Van alfacel naar bètacel
In eerder onderzoek is aangetoond dat het mogelijk is om muizen nieuwe bètacellen aan te laten maken door genetische manipulatie van de alfacellen. De buitenlandse onderzoekers hebben nu de stof ontdekt die deze omzetting teweegbrengt zonder dat hier genetische manipulatie aan te pas komt: GABA.
Na behandeling van menselijke eilandjes van Langerhans met dit stofje bleek een deel van de alfacellen inderdaad veranderd te zijn in bètacellen. Dit onderzoek is gefinancierd door Stichting DON.
Als alfacellen kunnen veranderen in bètacellen kan het ook andersom. Dat is ook aangetoond. Het Diabetes Fonds financiert onderzoek naar hoe we kunnen voorkomen dat bètacellen veranderen naar alfacellen. Dus hoe kunnen we de identiteit van de bètacel behouden?
Meer cellen
Deze onderzoeken dragen allemaal bij aan het aanvullen van de hoeveelheid insulineproducerende cellen. Dit geldt ook voor het transplanteren van de eilandjes van Langerhans, waar onderzoek naar wordt gedaan. Het tekort van de insulineproducerende cellen zorgt er namelijk voor dat mensen met diabetes type 1 dagelijks afhankelijk zijn van het toedienen van insuline.