24 APR 2014

Wie diabetes heeft en ooit een voetzweer had, loopt risico dat de zweer terugkomt. Vooral kleine voetbeschadigingen kunnen uit de hand lopen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek. Schoenen die de druk onder de voet verlagen, kunnen herhaling voorkomen.

Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Als je eenmaal een voetzweer hebt, is de kans groot dat die terug blijft komen. Maar wie loopt het meeste risico op herhaling? Onderzoekers van het AMC zochten het uit, onder leiding van dr. Sicco Bus.

Kleine wondjes

Mensen met wondjes aan hun voeten hebben 9 keer meer kans op herhaling van een voetzweer dan mensen zonder beschadigingen. Die wondjes kunnen zo klein zijn dat ze helemaal niet opvallen. Het is dus extra belangrijk dat een specialist regelmatig de voeten controleert.

Controle en druk verlagen

De onderzoekers zagen ook dat mensen die drukverlagende schoenen dragen 60 procent minder kans op een volgende voetzweer hebben. Hun advies aan mensen die eerder een voetzweer hadden:

  • laat eens in de 3 maanden uw voeten controleren
  • behandel kleine beschadigingen meteen
  • draag drukverlagende schoenen.

Betaalbare schoenen

Een expertteam van het Diabetes Fonds, waarin ook onderzoeker Sicco Bus zit, ontwikkelde samen met Scapino speciale schoenen voor mensen met beginnende voetproblemen. Van ieder verkocht paar gaat 1 euro naar het Diabetes Fonds voor onderzoek. Deze Orchard-collectie is verkrijgbaar bij alle winkelfilialen van Scapino en Dolcis of online bij Scapino en Dolcis.

Verklein de kans op complicaties

Lees meer in de gratis brochure 'Complicaties van diabetes' met:

  • Alle complicaties op een rij
  • Hoe je ze herkent
  • Tips om het risico te verkleinen