21 FEB. 2017

Pyridoxamine, een vitamine-B6-variant, kan wellicht een krachtig middel worden tegen diabetes type 2. Dionne Maessen is op het onderzoek naar de effecten van pyridoxamine gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht.

In Maastricht doen wetenschappers al jaren onderzoek naar de oorzaken van diabetes type 2. Ze richten zich onder meer op het aanpakken van versuikerde eiwitten (AGE’s). AGE’s leiden tot verstijving van de vaatwanden, dat weer leidt tot nier-, oog- en zenuwschade. Pyridoxamine, een variant van vitamine B6, blijkt deze AGE’s onschadelijk te maken. 

Gunstige effecten van vitamine B6

Het onderzoeksteam van Dionne Maassen keek onder meer naar muizen met flink overgewicht. Pyridoxamine hielp goed bij deze muizen: ze vielen af, en ook waren hun bloedsuikers en cholesterol verbeterd. Bovendien reageerden de muizen weer beter op insuline en werden hun bloedvaten gezonder.

Inmiddels is er al onderzoek van start gegaan met 120 mensen met prediabetes, de voorloper van diabetes type 2, om te kijken of pyridoxamine ook zo goed werkt bij mensen. Het is in eerste instantie de bedoeling dat de stof helpt om diabetes type 2 te voorkomen. Wellicht heeft pyridoxamine ook gunstige effecten bij mensen die al diabetes hebben.

Waar zit het in?

Pyridoxamine komt van nature voor in vis, kip, noten en sommige vruchten en groenten. Maar via voeding kun je niet genoeg ervan binnenkrijgen. De onderzoekers gebruiken voor het onderzoek dan ook pyridoxamine in pilvorm. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.