6 OKT. 2015

Zal ik een broodtrommel meenemen of ga ik vandaag in de kantine eten? Heb ik nu al honger of straks pas? Ga ik voor het broodje kroket of de salade? Zal ik nog een keer opscheppen? Wel of geen toetje?

De gemiddelde persoon maakt op een dag zo'n 200 beslissingen over voeding, van wanneer en wat je gaat eten tot hoeveel je op je bord schept. Er valt zóveel te kiezen, dat gezond eten best moeilijk kan zijn. Zo schrijven gezondheidswetenschappers in The Conversation.

Onbewuste keuzes

De meeste voedingskeuzes gebeuren onbewust, we eten en drinken zonder na te denken over wat en hoeveel we binnenkrijgen. Je kent het wel, je trekt een zak chips open en voor je het weet is de zak helemaal eeg. Deze beslissingen worden beïnvloed door factoren die buiten onszelf liggen, dat heeft onderzoek laten zien.

Omgeving

Onze dagelijkse leefomgeving zorgt ervoor dat we steeds meer en steeds ongezonder eten. Dat heeft verschillende oorzaken:

  • Snacks en tussendoortjes kun je tegenwoordig overal krijgen.
  • Ongezonde producten zijn vaak goedkooper, wat ze extra aantrekkelijk maakt voor diegenen die minder te besteden hebben.
  • Fastfood en kant-en-klare maaltijden zijn sneller klaar dan zelf gekookte maaltijden.
  • Hoe groter de portie, hoe meer we eten. Vandaar dat je wel eens hoort dat het beter is om kleinere borden te gebruiken. 

Zoet = lekker

We weten dus dat we worden beïnvloed en op welke manier, maar toch blijft het moeilijk om al die verleidingen te weerstaan. Dat komt omdat onze omgeving gebruikmaakt van onze kwetsbaarheden. Evolutionair gezien hebben mensen een voorkeur voor vet en suiker, want al die energie hadden we nodig om te overleven in tijden van schaarste. Toch kunnen we niet alleen onze genen de schuld geven. Een voorkeur voor zoet is deels ook aangeleerd.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!