20 FEB. 2018

In het jaar na de diagnose diabetes type 2 hebben mensen een hoger risico op obesitasgerelateerde kanker. Bij vrouwen is het risico al verhoogd in de 5 jaar voor de diagnose. Dit publiceerden Groningse onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Uit eerder onderzoek is bekend dat mensen met diabetes type 2 meer kans hebben om kanker te krijgen die in verband staan met obesitas (ernstig overgewicht). Het gaat dan om lever- , alvleesklier-, darm-, eierstok- borst- en prostaatkanker. Er is onderzocht in welke periode het risico op kanker het hoogst is.

Vergelijken

De onderzoekers uit Groningen bestudeerden de gegevens van bijna 70.000 mensen met diabetes type 2 en koppelden deze aan de Nederlandse Kankerregistratie. Deze gegevens werden vergeleken met gegevens van de algemene bevolking. De onderzoekers keken naar het voorkomen van kanker in 3 perioden: 5 jaar voorafgaand aan de diagnose diabetes type 2, het jaar na de diagnose, en de 4 daaropvolgende jaren.

Verschil mannen en vrouwen

Uit het onderzoek blijkt dat er, in het jaar na de diagnose diabetes type 2, een piek was in het voorkomen van kanker. Bij mannen was het risico op kanker in het jaar voor en het jaar na de diagnose diabetes type 2 verhoogd. Bij vrouwen was het risico op kanker ook verhoogd in de vijf jaar voorafgaand aan de diagnose diabetes type 2 en twee tot vijf jaar na de diagnose.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.