28 NOV. 2019

Vandaag maakte staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn keuze voor een voedselkeuzelogo bekend: de Nutri-score. Het nieuwe logo ziet eruit als een energielabel en moet Nederlanders helpen om gezondere voedselkeuzes te maken.

In de Nutri-Score staat A (donkergroen) voor gezond, producten met de letter E (dieprood) kun je beter laten staan. De keuze van Blokhuis voor de Nutri-Score is een voorlopig besluit. De komende 1,5 jaar wordt onderzocht hoe, het van oorsprong Franse voedselkeuzelogo, het beste vertaald kan worden naar een Nederlandse versie. Het Diabetes Fonds pleit samen met de Hartstichting en de Nierstichting voor een goede aansluiting van de Nutri-Score op de Schijf van Vijf.

Stappen zetten

Het is goed nieuws dat VWS na jaren onduidelijkheid een voorlopige keuze maakt over een voedselkeuzelogo. Wel moeten nog de nodige stappen worden gezet voordat deze keuze definitief is. Belangrijk is dat het logo voor alle mensen goed te begrijpen is en écht helpt gezonde(re) keuzes te maken.

Hoge suikerinname

Eén op de twee Nederlanders heeft overgewicht. Dit vergroot de kans op diabetes type 2. De hoge suikerinname van Nederlanders heeft veel invloed op het ontstaan van deze ziekte en de gevolgen ervan. De Nutri-Score helpt iedereen om de gezonde keuze makkelijker te maken. Vooral voor mensen die vanwege hun gezondheid op hun inname van suiker, zout en verzadigd vet moeten letten.

Nederlandse versie

De komende 1,5 jaar wordt onderzocht hoe de Franse Nutri-Score kan worden vertaald naar een Nederlandse versie. Het voedselkeuzelogo moet goed aansluiten op de Nederlandse Richtlijnen gezonde voeding die vertaald zijn in de Schijf van Vijf.

Het kan niet zo zijn dat producten met te veel suikers, verzadigd vet en zout en te weinig vezels, de beste score (A) krijgen terwijl deze niet in de Schijf van Vijf passen. Neem bijvoorbeeld cola light, die even goed scoort als water.

Onafhankelijke experts moeten binnen een internationaal comité bepalen op welke wijze de Nutri-Score gezonde keuzes weegt. Het Diabetes Fonds, de Hartstichting  en de Nierstichting hebben hun standpunt hierover in een brief laten weten aan de staatssecretaris.

De gezonde keuze makkelijker maken

Nederlanders krijgen dagelijks ruim 30% te veel suikers binnen. In het stimuleren van de gezonde keuze ligt de sleutel tot succes. Ruim 77% van de suikers wordt thuis geconsumeerd. Al wordt de keuze voor deze thuissuikers al eerder gemaakt: in de supermarkt.

Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de gevolgen ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken. Dit doet zij door de gezonde keuze makkelijker te maken. Het Diabetes Fonds focust zich komende jaren op vermindering van de suikerinname.

Lees hier meer over minder suiker.