Weer nieuwe ontdekking afweersysteem
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontdekten weer wat nieuws over het afweersysteem. Die ontdekking is belangrijk om bij diabetes type 1 in te kunnen grijpen op de afweer tegen de insulineproducerende cellen.
Ons afweersysteem is ervoor bedoeld om ziekteverwekkers aan te vallen. Gewone lichaamscellen moet het afweersysteem met rust laten. Sommige typen witte bloedcellen remmen de afweer. Ze voorkomen dat het lichaam eigen cellen aanvalt, oftewel ze reguleren de afweer.
Afweer terug in het gareel
Bij mensen met diabetes type 1 werken die regulerende afweercellen niet goed. Daardoor valt het afweersysteem de insulineproducerende cellen aan. Professor Bart Roep en zijn team onderzoekers van het LUMC zoeken naar een manier om de afweer weer in het gareel te krijgen. Daarvoor willen ze precies weten hoe alle stappen in de afweer werken.
Het slot en de sleutel
De onderzoekers van het LUMC, onder wie prof. dr. Bart Roep, hebben bestudeerd hoe bepaalde stofjes uit de insulineproducerende cellen binden aan de cellen die het afweersysteem reguleren. Een binding komt alleen tot stand als het stofje precies op de buitenkant van de cel past, als een sleutel in een slot.
Bindingen in beeld
Het Leidse team werkte samen met onderzoekers uit Australië, die gespecialiseerd zijn in het in beeld brengen van bindingen tussen de ‘sloten’ op afweercellen en verschillende stofjes, de ‘sleutels’. Op de beelden van de regulerende afweercellen zagen de onderzoekers iets bijzonders: de sleutel stak omgekeerd in het slot. Maar met een omgekeerde sleutel komt de cel toch in actie. De onderzoekers denken dat dit het remmende effect in de afweer verklaart.
Belangrijk puzzelstukje
De nieuwe ontdekking is een klein puzzelstukje in de werking van het afweersysteem, maar wel een belangrijke. De onderzoekers kunnen namelijk nu verder kijken hoe dit puzzelstukje eruit ziet bij mensen met diabetes. Daarna kunnen ze een manier bedenken om daarop in te grijpen. Het onderzoek is gepubliceerd in het belangrijke vakblad Nature Immunology.