29 OKT. 2015
Woonplek heeft meer invloed op gezond gedrag dan gedacht

Woon je in een ruimtelijke buurt? Dan is de kans groot dat je minder beweegt dan mensen die in een dichtbevolkte buurt wonen.

Je zou het misschien niet denken, maar bewoners uit buurten met meer ruimte, zijn minder actief dan bewoners van dichtbebouwde buurten. Ze wandelen en fietsen minder vaak. Die conclusie trekken onderzoeker Jeroen Lakerveld van VUmc en zijn team. Zij voerden een groot onderzoek uit in zestig verschillende buurten in vijf Europese landen. Een verklaring voor het verschil kan zijn dat mensen in laagbevolkte gebieden vaker de auto pakken, omdat winkels en scholen verder weg zijn.

Omgevingsfactoren

Overgewicht en obesitas vormen een groot probleem in Europa. Hierbij speelt onze omgeving een rol. Denk aan de mogelijkheden om te bewegen of gezond te eten. Jeroen Lakerveld en zijn team hebben nu ontdekt dat de plaats waar mensen wonen meer over hun gezondheid zegt dan eerder werd gedacht. In buurten waar mensen gemiddeld een lager inkomen hebben, wordt minder groente en fruit gegeten en meer frisdrank gedronken. Bewoners van deze buurten hebben vaker overgewicht dan bewoners van buurten waar mensen gemiddeld een hoger inkomen hebben.

"We weten steeds beter dat de omgeving invloed heeft op hoe mensen zich gedragen. We kunnen dus niet alleen individuen 'de schuld' geven van ongezond gedrag, want waar je woont speelt hier ook een rol in", zegt onderzoeker Jeroen Lakerveld.

 

Doe een eenmalige gift

Ook met een eenmalig bedrag steun je oplossingen voor diabetes en de gevolgen ervan.

Ook met een eenmalig bedrag steun je oplossingen voor diabetes en de gevolgen ervan.