12 MRT. 2015
Zorg na hartinfarct voor mensen met diabetes kan beter

Slechts de helft van de mensen met diabetes ontvangt na een hartinfarct de juiste zorg. Ook is er behoefte aan nazorg gericht op diabetes en hartrevalidatie. Dit blijkt uit een onderzoek in Utrecht, mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

Een hartinfarct is een mogelijke complicatie van diabetes en heeft een flinke impact op het leven. Onderzoekers Rutten en Kasteleyn van het Universitair Medisch Centrum Utrecht zagen dat slechts de helft van mensen met diabetes en een eerste hartinfarct de juiste medicatie krijgt om een volgend infarct te voorkomen.

Te weinig informatie

Na opname in het ziekenhuis met een eerste hartinfarct ervaren mensen problemen met lichaamsbeweging, seksualiteit en medicijngebruik, blijkt in het onderzoek. De patiënten vinden dat ze te weinig informatie krijgen over de combinatie van diabetes en een hartaandoening.

Ondersteuning op maat

De onderzoekers maakten een ondersteuningsprogramma op maat. Daarbij bezoekt een diabetesverpleegkundige mensen na een hartinfarct drie keer thuis. En dat hielp: de deelnemers vonden dat ze beter konden omgaan met diabetes en hun hartaandoening.

Zorg kan beter

Dit onderzoek bevestigt: de zorg voor mensen met diabetes die een eerste hartcomplicatie hebben kan beter! Dit onderzoek is onderdeel van een groter project dat het Diabetes Fonds ondersteunt, voor betere begeleiding van mensen met diabetes type 2

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.