Jonge vrouw kijkt bedrukt

Wanneer de alvleesklier beschadigd is door bijvoorbeeld een ontsteking (pancreatitis) of een operatie, kun je diabetes krijgen. Die vorm wordt ook wel diabetes type 3c genoemd.

Een goed werkende alvleesklier, pancreas, is onmisbaar voor de bloedsuikerspiegel. Hij maakt insuline en glucagon aan, dat zijn twee hormonen waarmee het lichaam de bloedsuiker heel precies regelt.

Als er iets misgaat in de alvleesklier, kan het lichaam de bloedsuikerspiegel zelf niet meer regelen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij diabetes type 1, waarbij het eigen afweersysteem de cellen die insuline maken aanvalt.

Beschadigde alvleesklier

De alvleesklier kan ook beschadigd raken door ontsteking, pancreatitis. De ontsteking zelf kan weefsel en cellen beschadigen, of juist zorgen voor abnormale weefselgroei in de alvleesklier. Of een deel van de alvleesklier is verwijderd bij een operatie. Dan kan de alvleesklier niet meer genoeg insuline maken om de bloedsuiker te regelen. De diabetes die daardoor ontstaat, heet diabetes type 3c.

Behandeling

De behandeling van diabetes gebeurt met tabletten of insuline. Uit onderzoek blijkt dat 5-10% van alle mensen met diabetes eigenlijk diabetes type 3c heeft, hoewel dat vaak wordt aangezien voor diabetes type 2.

Foto: stockfour / shutterstock.com