Brigiet: 'Erover praten kan opluchten'

Brigiet Brink heeft sinds 2005 diabetes type 1 en heeft haar ervaring omgezet in haar werk: diabetescoach. Ze woont samen met haar partner Jeroen en hun twee dochters in Amersfoort.

Vijf maanden na haar eerste bevalling werd bij Brigiet de diagnose diabetes type 1 gesteld. ‘Een leven met diabetes… ik had geen idee wat mij te wachten stond.’ Vijf jaar later startte Brigiet haar praktijk als diabetescoach & trainer. Haar ervaring was dat zorgverleners diabetes hoofdzakelijk benaderen vanuit de medische hoek, terwijl emoties ook zo bepalend zijn voor hoe je voor je diabetes zorgt. 

Welke rol speelt diabetes in jouw leven?

‘Door er mijn werk van te maken heb ik er een positieve draai aan kunnen gegeven. Ik voel me gelukkig als een cliënt de deur uitloopt met positieve energie en nieuwe inzichten over zijn of haar diabetes. Of als zorgverleners na een training beter in staat zijn hun patiënten te ondersteunen bij de eigen regie.

Met de verhalen die ik deel in mijn blog-artikelen geef ik meer openheid over mijn eigen leven met diabetes. Ik krijg reacties van lezers dat ik hen aan het denken zet en mensen met diabetes herkennen zich vaak in het verhaal. Zo probeer ik mijn bijdrage te leveren aan meer bekendheid en begrip voor diabetes.’

Welke bijzondere ervaring met diabetes wil je delen?

‘Afgelopen winter heb ik met de Bas van de Goor Foundation deelgenomen aan de Vasaloppet. Een langlaufrace van 90 km op één dag dwars door Zweden. Na driekwart jaar intensief trainen was in maart de grote dag. Na 12 uur onafgebroken langlaufen heb ik de finish bereikt. Dat gaf een onbeschrijflijk goed gevoel. Mijn experiment om de race zonder (snelwerkende) insuline en alleen op langzame koolhydraten te doen was geslaagd.’

Welk onderzoek vind je belangrijk?

‘Het genezen van diabetes. Het onderzoek naar de genezing van diabetes type 1 van het team van Bart Roep.’

Hoe zie jij jouw toekomst met diabetes?

‘Positief. Door mijn diabetes leef ik gezond. Als ik hardloop ben ik gevoeliger voor insuline en heb ik minder insuline nodig. Een goede stimulans om drie keer per week te blijven lopen. Ik draag de FreeStyle Libre om een beter inzicht te krijgen in mijn glucosewaarde. Met het eten van weinig en langzame koolhydraten zijn mijn glucosewaarden stabieler en voel ik me fitter. Het blijft een grote opdracht om iedere dag weer zo goed mogelijk voor mijn diabetes te zorgen’.

Wat wil jij meegeven aan andere mensen met diabetes?

‘Door mijn werk weet ik dat ik niet de enige ben die soms worstelt met diabetes. Ook weet ik dat de meeste mensen hier liever niet over praten. Maak van je hart geen moordkuil. Heb eens een open gesprek over hoe diabetes echt voor je is. Dat kan enorm opluchten!’

Vanaf september organiseert Brigiet Brink in samenwerking met het Diabetes Fonds en Stichting ééndiabetes een aantal coachingssessies voor mensen met diabetes type 1 tussen 20 en 35 jaar. Lees hier meer over de coaching en hoe je je kunt aanmelden.