Nieuw groot onderzoek naar behandeling diabetes type 1

14 juni 2018

Onderzoekers van het LUMC beginnen een groot onderzoek om cellen te redden van mensen met diabetes type 1. Dan kunnen ze toch weer wat eigen insuline maken en dat verkleint de kans op complicaties enorm. Het Diabetes Fonds en stichting DON investeren hierin samen 1,5 miljoen euro.

Bij diabetes type 1 worden de insulineproducerende cellen (bètacellen) vernield door het afweersysteem. Vorig jaar ontdekten Arnaud Zaldumbide en Bart Roep dat dit niet een vergissing is van het afweersysteem, zoals voorheen werd gedacht, maar van de bètacel zelf. De bètacel kan lijden aan ‘celstress’, waardoor de cel in plaats van insuline een ander eiwit produceert, dat de afweerreactie oproept.

Bètacel ontstressen

Maar wat gaat er mis in de gestreste bètacel? Dat onderzoekt Zaldumbide de komende vijf jaar. Het uiteindelijke doel is om nieuwe behandelingen te vinden om bètacellen te ‘ontstressen’, zodat het afweersysteem ze met rust laat. De onderzoekers verwachten praktische uitkomsten, die leiden tot nieuwe therapieën om te voorkomen dat de bètacel het verkeerde eiwit aanmaakt dat de aanval uitlokt.

Breng genezing dichterbij

Wil jij ook een beter leven voor mensen met diabetes? Maak dan meer onderzoek mogelijk naar de genezing van diabetes type 1.

Icoon helpende hand

Meer nieuws

Drie nieuwe onderzoeken voor een beter leven bij diabetes type 1

18 februari 2025
onderzoeker in laboratorium met pipet

Stevige aanpak nodig voor gezondere supermarkten

26 november 2024
Man en kind in supermarkt met boodschappen-kar

Wandel een half uurtje door je buurtje

22 oktober 2024
Twee mensen op straat met bord om promotie te maken voor Half uurtje door het buurtje

Diabetes Risicotest: diabetes type 2 dreigt voor 1 op 3

21 oktober 2024
bloed prikken