De beweegklas: een gezonde omgeving op school

Stilzitten wordt ons van jongs af aangeleerd. Vooral op school. Terwijl stilzitten helemaal niet goed voor je is! Stilzitten is het nieuwe roken, wordt terecht weleens gezegd.

De gezonde keuze is de makkelijke keuze

Onze dagelijkse omgeving zet ons vaak onbewust aan tot een ongezonde levensstijl. Een vrije keuze voor gezond gedrag wordt hierdoor moeilijker. We kunnen dus niet spreken van echte keuzevrijheid, vindt het Diabetes Fonds. De gezonde keuze moet de gemakkelijke keuze worden.

CBS De Wegwijzer geeft het goede voorbeeld met de ‘Beweegklas’: bewegen tijdens de les. Fietsend een spreekbeurt aanhoren. Staand de topografie van Griekenland leren en ga zo maar door. Het komt erop neer dat de kinderen opstaan uit de leerbanken en actief bewegen tijdens de les.

Fietsen in alle klassen

Als het aan 'beweegprofessor' Erik Scherder lag, stonden er morgen fietsen in alle klassen. Want bewegen houdt kinderen niet alleen lichamelijk fit, maar ook hun brein in topconditie. En dat is ook precies waarom het Diabetes Fonds dit initiatief onder de aandacht brengt. Een gezonde omgeving al op jonge leeftijd!

Als de wereld op zijn stoel blijft zitten, stijgt het aantal mensen met diabetes type 2 in 2025 tot 1,4 miljoen. Een van de oorzaken is te weinig bewegen. Door de ‘beweegklas’ aan te bieden op scholen, leren kinderen al van jongs af aan dat bewegen de normaalste zaak van de wereld is.

‘Wij bieden de tools, de kinderen doen de rest.’

In een klas van de Christelijke Basisschool De Wegwijzer in Zeist staan desk-bikes, mini trapmachinetjes, sta-bureaus en skippyballen om op te zitten. Automatisch trappen de kinderen rondjes terwijl ze een tekening maken voor hun jarige meester.

‘Dit was ons doel en zo zien we het graag’, zegt directeur Michiel Wilhelm. ‘Wij bieden de tools om meer te bewegen aan en de kinderen doen zelf de rest. Wij zijn deze test gestart omdat we willen dat kinderen gezond opgroeien. Daarbij horen fruitdagen, het stimuleren van water drinken en dus ook een beweegklas. Iedere school zou een aantal fietsen moeten hebben staan in de klassen. Het is een financiële kwestie dat dat niet altijd kan’.