Gezond eten word klaargemaakt

Gezond eten en drinken is goed voor iedereen. Zo krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Maar wat is nou eigenlijk gezond? Kies voor producten met weinig vet, suiker en zout. En eet elke dag verschillende groenten en fruit. Dan voel je jezelf al snel fitter én heb je minder risico op diabetes type 2.

Gezonder leven is makkelijker dan je denkt. Maar gun jezelf ook de tijd om te kijken wat je wilt veranderen. Elke kleine stap is goed. Doe vooral wat bij jou past en wat voor jou werkt. Zo houd je het makkelijker vol.

Stap voor stap gezonder

Eet iedere dag producten met voldoende vitaminen en vezels zoals groente en fruit. Hieronder geven we je keuzes hoe je stap voor stap gezonder kunt eten en drinken. Begin met één verandering. Als dat goed gaat, kun je weer iets anders proberen.

  • Kies voor volkorenbrood, dit is gezonder dan wit of bruinbrood.
  • Drink liever water of thee dan dranken met veel suiker. In frisdrank zoals cola en vruchtensap zoals sinaasappelsap zitten veel suikers.
  • Neem een stukje fruit in plaats van snoep en koekjes. Vaak even zoet, maar wel gezonder.
  • Probeer met het avondeten verschillende dingen te eten. De ene dag vlees, de andere dag kip of vis. En eet elke dag groente.

Wil je een overzicht hebben van gezonde producten? Bekijk de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Al het eten en drinken wat binnen de Schijf van Vijf valt, is gezond. Dit zijn producten met voldoende voedingsstoffen en met weinig vet, suiker en zout.

Kies wat bij jou past

Naast dat gezond eten goed voor je is. Kan het ook lekker en makkelijk zijn. Hieronder hebben we een aantal dingen voor je op een rij gezet die je kunt doen. Kies wat haalbaar is voor je.

Nationale Suiker Challenge

Wil jij je fitter willen voelen? Beter slapen? En misschien wat afvallen? Doe dan mee aan de Nationale Suiker Challenge (NSC) met 75.000 anderen. Een week lang zeggen we nee tegen suiker en ja tegen gezond eten en drinken! Doe gratis mee en ontdek hoe lekker en gezond eten en drinken kan zijn.
Doe ook mee

Mijn Eetmeter

Wil je gezonder eten? En weten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Gebruik gratis de Eetmeter-app van het Voedingscentrum. Door inzicht te krijgen in wat je eet, kun je makkelijker gezondere keuzes maken.
Download de app

Appeltje-eitje

Gezond en lekker eten hoeft niet duur te zijn. Doe gratis mee aan Appeltje-eitje en ontvang een speciaal receptenboek. Zo krijg je inspiratie om gezond en goedkoop te eten.
Meld je aan

Gezonder eten voor minder geld

Wil je tips om gezonder te eten voor minder geld? Dat kan! Bijvoorbeeld door prijzen te vergelijken, producten op de markt te kopen en eten op de juiste manier te bewaren.
Bekijk meer bespaartips

Doe de Diabetes Risicotest

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2? Beantwoord maximaal 8 vragen en je weet het!

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2? Beantwoord maximaal 8 vragen en je weet het!

Foto: Pinkyone / Shutterstock.com