Hartstikke Mediterraan

Een waardevol boek met lekkere en gezonde recepten uit de Mediterrane keuken met uitgebreide voedingswaarden, maar ook veel wetenschappelijk onderbouwde achtergrondinformatie. Wel opletten: niet alle recepten zijn zonder toegevoegde suikers.

Korte samenvatting

Annemieke en Janine, twee zussen, koken mediterraans: lekker en niet te ingewikkeld. Hierbij minderen ze met suiker en zout, kiezen de juiste vetten en 'rijkere' koolhydraten. Wat ze met dit laatste bedoelen is terug te vinden in het boek.

De recepten zijn verdeeld over verschillende thema's, onder andere: 'zuivel & eieren', 'deeg & beslag' en 'fruit & zoet'. Naast recepten staat er ook veel achtergrondinformatie in het boek die gebaseerd is op wetenschappelijke feiten.

Beoordeling Diabetes Fonds

Pluspunten:

  • In de basis zijn alle recepten en teksten geschreven vanuit de voedingsrichtlijnen die het Diabetes Fonds ook gebruikt.
  • Naast heerlijke gerechten staat er ook veel achtergrondinformatie bij en dat maakt het boek heel waardevol en goed onderbouwd.
  • De voedingswaarde per portie is heel uitgebreid! Naast de algemene voedingswaarde staan ook natrium, kalium, cholesterol en calcium erbij. 

Kanttekeningen: 

  • De voedingswaarde vinden wij wat lastig leesbaar door de grote opsomming van afkortingen. Daarnaast missen we helaas wel de hoeveelheid koolhydraten in dat rijtje.
  • In de categorie met zoete recepten wordt vaak nog wel ahornsiroop, poedersuiker of honing gebruikt. Hier zijn wij geen fan van, omdat wij gaan voor minder suiker en daardoor het wennen aan een minder zoete smaak.

Geschikt voor mensen met diabetes?

Mensen met diabetes moeten letten op de hoeveelheid koolhydraten, zeker wanneer gebruik gemaakt wordt van medicijnen, zoals insuline of metformine. Daarom is het 'Hartstikke mediterraan' zeker geschikt. Helaas staat het aantal koolhydraten niet bij de voedingswaarden. Hierdoor moet dit nog zelf berekend worden. Voor mensen met diabetes die goed kunnen rekenen of geen medicijnen gebruiken is het boek dus zeer geschikt.

Verschenen in: 2018
Auteurs: Annemieke Jansen en Janine Jansen
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Keuken: Mediterraans
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789059566194
Prijs: € 24,99

Gratis brochure lekker en gezond eten

In heldere taal alle adviezen en tips over eten overzichtelijk op een rij.

In heldere taal alle adviezen en tips over eten overzichtelijk op een rij.