Tip 1: Wees alert op verborgen suikers

Tomatensoep uit pak of blik, muesli, groenteconserven, satésaus. Het zijn producten waarvan je niet direct verwacht dat ze behoorlijk wat suiker bevatten. In een pot kant-en-klare satésaus van 500 gram zitten maar liefst 20 suikerklontjes. Een literpak Chinese tomatensoep? 12 suikerklontjes. Wees alert op deze verborgen suikers en probeer ze zoveel mogelijk te vermijden.

Leestip: Minder suiker, hoe doe je dat?

Tip 2: Maak je eten zelf

Soepen uit pak of blik, sauzen uit een tube of pot: het zijn de kant-en-klaar-producten in je keukenkastje die vaak veel suiker bevatten. Gelukkig kun je genoeg eten zelf maken, zonder al te veel suiker toe te voegen. Daarnaast kun je groenteconserven in blik of pot makkelijk vervangen door verse groenten. Een aantal recepten:

Tip 3: Ken je koelkast

Niet alleen in je keukenkastjes, maar ook in je koelkast staan ongetwijfeld een aantal producten met verborgen suikers. Nee, niet die fles cola of sinas: we bedoelen de toegevoegde suikers in vruchtenyoghurt en -kwark, vruchtensappen en yoghurtdranken met een fruitsmaakje.

In een literpak zuiveldrank met perziksmaak zitten meer dan 30 suikerklontjes. Een liter multivitamine vruchtendrank is vaak lang niet zo gezond als fabrikanten beweren: meer dan 25 suikerklontjes. Het is dus belangrijk om de producten in je koelkast goed te inspecteren op suiker.

Leestip: Hoe lees je een etiket?