Boerenkool uit Groningen

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.

Maak de ui schoon. Steek het laurierblad met de kruidnagel in de ui.

Breng de aardappelen met de boerenkool en de ui aan de kook. Kook dit 15 minuten.

Leg er de saucijzen op en kook het geheel in nog 15 minuten verder gaar.

Neem de ui uit de pan. Verwijder de kruidnagel en het laurierblad.

Neem de saucijzen uit de pan.

Stamp de aardappelen met de boerenkool en maak er met hete melk een stamppot van.

Stamp eventueel de ui mee.

Roer de mosterd door de stamppot en leg de in plakken gesneden saucijzen erop.

Voor een lichtere versie met minder koolhydraten kun je de aardappelen vervangen door bloemkool. Dat scheelt 10 gram koolhydraten per persoon.

Foto: Shutterstock

Ingrediënten

  • 150 g aardappelen
  • 1 ui
  • 1 kruidnagel
  • 400 g boerenkool
  • 2 saucijzen
  • 200 ml halfvolle melk
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 laurierblad

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 35,3 g
waarvan suikers 7,9
Vet 20,9 g
waarvan verzadigd 6,8 g
Eiwit 35,3 g
Vezels 8,6 g
Groente 250 g
Kcal 488
Zout 2,5 g

Ingestuurd door: Voedingscentrum