Koolhydraat­arme boerenkool­stamppot

Aantal personen
2 personen
Kooktijd
240 minuten
Bereidingswijze
Menugang
Soort gerecht
Type gerecht
Koolhydraatarme boerenkoolstamppot

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 kleine bloemkool
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 g boerenkool
  • 1 bouillonblokje, natriumarm
  • 300 g makreelfilet

Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)

Energie
639 kcal
Koolhydraten
21,7 g
- waarvan suikers
8,1 g
Vet
40,1 g
- waarvan verzadigd
8,5 g
Eiwit
42 g
Vezels
12,4 g
Groente
500 g
Zout
0,85 g

Bereiding

Pel de ui, halveer en snijd in dunne halve ringen. Meng in een kom de witte wijnazijn met de kurkuma en meng dit met de uienringen. Marineer zo’n 3 tot 4 uur in de koelkast.

Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze in zo’n 15 minuten gaar.

Verhit ondertussen een beetje olijfolie in een grote pan en roerbak hierin de boerenkool tot deze iets begint te slinken.

Voeg hier het bouillonblokje en 500 ml water aan toe en kook de boerenkool op laag vuur gaar.

Giet de bloemkool af en stamp tot een puree. Voeg hier de boerenkool met de bouillon aan toe en stamp het goed door elkaar.

Roer de helft van de gemarineerde uienringen door de stamppot en maak op smaak met de azijn.

Serveer de stamppot met de makreel bovenop en verdeel de rest van de gemarineerde ui over de makreel.

Lekker en gezond eten met diabetes

Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:

  • Adviezen en tips in heldere taal
  • Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
  • Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Voorkant brochure Lekker en gezond eten met diabetes