Carrot cheese­cake
  • Hapje Anders
  • Bereidingstijd: 255 minuten
  • Aantal personen: 16

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Week de blaadjes gelatine in een bakje met koud water. 

Rasp de wortels fijn met een rasp of maal ze heel fijn in een keukenmachine/mixer. Als de wortels nog te vochtig zijn, laat ze dan uitlekken in een zeef. Druk even aan met een lepel zodat het vocht eruit loopt. 

Voeg in een grote kom de wortelrasp samen met het speltmeel, eieren, honing, bakpoeder, kaneel, koekkruiden en vanille. Meng dit geheel goed met een mixer. 

Hak de walnoten fijn. Voeg de walnoten en rozijnen toe aan het beslag en roer door met een lepel. 

Bekleed de bodem van het bakblik met wat bakpapier. 

Verspreid het beslag in het bakblik en zet het in de oven voor ongeveer 45 minuten. Haal het hierna uit de oven en laat het goed afkoelen. 

Maak de cheesecakelaag pas als de bodem is afgekoeld. Voeg in een kom de kwark samen met de cream cheese. Mix dit door elkaar met een mixer tot er een glad mengsel ontstaat. Voeg voor de smaak eventueel honing of vanille aroma toe. 

Knijp de gelatineblaadjes uit en verwarm ze in een pannetje met 12 eetlepels water. Roer het geheel door tot de blaadjes gesmolten zijn.

Voeg dit mengsel toe aan de kwark. Mix het geheel weer door. Als de cake is afgekoeld kun je het kwarkmengsel erop gieten.

Strijk de bovenkant glad met een lepel of spatel. Zet het minstens 3 uur in de koelkast. 

Snijd de randen van de taart even los met een mes zodat hij goed loslaat van het bakblik. Versier de taart met wat extra walnoten of eventueel wat chocoladerasp. Andere toppings kunnen natuurlijk ook. 

  

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Ingrediënten

  • 250 g wortel 
  • 150 g speltmeel 
  • 75 g rozijnen 
  • 75 g walnoten 
  • 25 g honing 
  • 2 eieren 
  • 2 theelepel bakpoeder 
  • 1 eetlepel kaneel 
  • 1 eetlepel speculaaskruiden 
  • 1 eetlepel vanille aroma 
  • 900 g magere kwark 
  • 200 g cream cheese light 
  • 12 gelatineblaadjes 

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 15 g
waarvan suikers 7,2 g
Vet 4,3 g
waarvan verzadigd 1 g
Eiwit 9,6 g
Vezels 1,7 g
Groente 16 g
Kcal 136
Zout 0 g

Ingestuurd door: Anouk Frissen

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!