7 NOV. 2016
Diabetes Fonds opent eerste Suiker Afkick­kliniek ter wereld

Het Diabetes Fonds opent vandaag de eerste Suiker Afkickkliniek ter wereld. Met deze ‘kliniek’ wil het Diabetes Fonds Nederland bewust maken van de hoge suikerinname en de gevolgen daarvan op de gezondheid. Met als doel de toename van diabetes type 2 te stoppen.

“Nederland is onbewust verslaafd aan suiker: 80% van de Nederlanders krijgt teveel suiker binnen, ruim 1,5 tot 2 keer teveel. Het zit in zoveel producten verstopt en we worden bovendien continu verleid tot ongezonde keuzes”, aldus Hanneke Dessing directeur van het Diabetes Fonds.

Suiker activeert het beloningscentrum in de hersenen. Het zorgt voor de afgifte van de stof dopamine. Deze stof geeft een prettig gevoel. Dit effect stimuleert onbewust het eten van meer suikerrijk eten.

Fabrikanten spelen hier handig op in. In veel producten wordt suiker toegevoegd, zoals in zuiveldranken, ontbijtgranen of tomatensaus. Bovendien is het aanbod van gezonde alternatieven schaars en worden we op elke hoek van de straat verleid tot het kopen van producten met veel suiker. Nederlanders krijgen hierdoor vaak onbewust 1,5 tot 2 keer teveel suiker per dag binnen. Ruim 20 tot 25 suikerklontjes in plaats van de 12,5 tot 15 suikerklontjes per dag die de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert.

Suiker diabetes type 2 boosdoener

Een op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2. Dit aantal is ongekend hoog. Suiker is een flinke veroorzaker. Zo verhoogt het elke dag nuttigen van een blikje frisdrank het risico op diabetes type 2 met 20%. Teveel suiker leidt ook tot overgewicht, aanmaak van vetten in de lever en meer vetten in je bloed. Dat maakt het lichaam minder gevoelig voor insuline en kan leiden tot diabetes type 2. En dat kan een hartinfarct, blindheid en nierfalen tot gevolg hebben.

Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds: ‘De Suiker Afkickkliniek wil mensen bewust maken van de hoeveelheid suiker die ze dagelijks binnen krijgen. De afkickkliniek is een van de stappen om de suikerinname in Nederland te verminderen. Aanvullend zet het Diabetes Fonds in op het beïnvloeden van de omgeving zodat de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt. Dat kunnen we alleen door samen te werken met bedrijven die de ambitie hebben Nederland gezonder te maken en op innovatieve manieren werken aan productverbetering. Daarnaast streeft het Diabetes Fonds naar een suikertaks op suikerhoudende dranken en strengere en heldere maatregelen in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling ten aanzien van de hoeveelheid suikers in overige producten.’

De Suiker Afkickkliniek

Nederlanders kunnen van 7 tot en met 13 november op de Leidsestraat 46 in Amsterdam zonder afspraak terecht bij de ‘afkickkliniek’. In de kliniek komen bezoekers alles te weten over suiker en de werking van suiker op het lichaam aan de hand van een ‘bodyscan’.

 

Over Diabetes Fonds

Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Het Diabetes Fonds wil Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek te financieren naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2. Anderzijds door de gezonde keuze makkelijker te maken. Het Diabetes Fonds focust zich komende jaren op vermindering van de suikerinname met een derde en samenwerking met werkgevers en partners om werkend Nederland minder te laten zitten.

Over suiker

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) doet de sterke aanbeveling om maximaal 10% van de energie die je dagelijks nodig hebt uit “vrije” suikers te halen. Vrije suikers zijn suikers die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd door de producent, kok of consument plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraten. Suikers die van nature aanwezig zijn in fruit, groenten, melk en yoghurt horen hier niet bij.
10% van de energie betekent voor vrouwen zo’n 12,5 suikerklontjes, voor mannen rond de 15 suikerklontjes. Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar gaat het om zo’n 7,5 tot 10 suikerklontjes. In Nederland voldoen slechts 5% van de kinderen aan het WHO advies, 29% van de vrouwen en 33% van de mannen. Over de totale groep voldoet slechts 19%.

Afbeelding Suiker Afkickkliniek

Meer informatie?

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070