14 NOV. 2013

Niet meer jezelf 6 keer per dag hoeven prikken: de droom van elke tiener met diabetes. En 65 procent van hen verwacht ook dat er nog in hun leven een oplossing komt voor diabetes. Dat blijkt uit een peiling van het Diabetes Fonds onder ruim 900 tieners met diabetes, waarvan de cijfers vandaag op Wereld Diabetes Dag worden gepresenteerd. De peiling is mogelijk gemaakt door Mediq.

Met smacht kijken ze uit naar genezing, de tieners met diabetes die meededen aan de peiling van het Diabetes Fonds. “Soms ben ik verdrietig over het feit dat ik anders ben. Ook omdat ik altijd met mijn diabetes bezig moet zijn. Ik hoop dat genezing snel gaat lukken, ik heb toch ook recht op een normaal leven.”

Kunstalvleesklier

Veel jongeren gaven in de peiling aan hoeveel ze verwachten van nieuwe technieken: “Ik denk dat er binnen 5 a 10 jaar wel een technische genezing met een kunstmatige alvleesklier mogelijk is. Zodat je niet meer hoeft te meten en te spuiten.” Momenteel werken onderzoekers samen met het Diabetes Fonds hard aan de ontwikkeling van een kunstalvleesklier: een apparaat dat automatisch de bloedsuiker regelt.

Genezing

“Ik heb al heel veel goede berichten gezien over professor Bart Roep en dat er een middeltje is gevonden wat ze nu testen.” Veel jongeren noemen eveneens het werk van immunoloog Roep van het LUMC, die diabetes bij de wortel aanpakt met steun van het Diabetes Fonds. Tegelijkertijd wordt hard gewerkt aan nieuwe manieren om mensen met diabetes nieuwe cellen die insuline maken te geven, via transplantatie.

Hoop gerechtvaardigd

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, vindt de hoop van tieners gerechtvaardigd. “Voor kinderen die nu diabetes hebben, is de kans inderdaad erg groot dat ze in hun leven nog spectaculaire verbeteringen meemaken in de behandeling van diabetes. Wellicht ook genezing. In de afgelopen 15 jaar heeft de wetenschap gigantische sprongen gemaakt, waardoor niet alleen de behandeling verbeterd is, maar ook de stap naar genezing binnen handbereik komt. Ik ben er trots op dat het Diabetes Fonds  daar al in grote mate aan heeft bijgedragen.”

 

Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes en is de grootste financier van diabetesonderzoek in Nederland. Sinds de oprichting in 1978 investeert het  Diabetes Fonds in fundamenteel en toegepast onderzoek naar een beter en gezonder leven voor mensen met diabetes. In Nederland hebben 100.000 mensen diabetes type 1, waaronder ongeveer 6.000 kinderen en jongeren tussen de 0-18 jaar. Bij diabetes heeft het lichaam moeite om de bloedsuiker normaal te houden. Als de bloedsuiker jarenlang te hoog is, lijdt het lichaam daaronder. En dat heeft ernstige gevolgen: hartaandoeningen, slechter zien of blind worden, beschadiging van nieren en zenuwstelsel.

Over Mediq
Mediq levert als internationale onderneming medische hulpmiddelen, geneesmiddelen en bijbehorende zorg. Mediq levert op drie manieren: direct aan huis (Direct), via professionele afnemers zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en huisartsen (Institutioneel) of via Mediq Apotheken. De zorg voor de patiënt staat hierbij centraal. Mediq is actief in 15 landen; het hoofdkantoor staat in Utrecht. Het bedrijf is opgericht in 1899 en heeft circa 8.300 medewerkers in dienst. Over 2012 rapporteerde Mediq een netto-omzet van € 2,6 miljard. Zie voor meer informatie www.mediq.com.

-------

Noot voor de redactie: Voor meer info / interviews kunt u contact opnemen met:
Hilde Breunissen, persvoorlichter Diabetes Fonds (06 55 10 63 95)Meer informatie?

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Meer informatie?

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070