Terugblik bijeenkomst diabetes type 1: over slaap en gender
De jaarlijkse bijeenkomst over diabetes type 1 was dit keer in het LUMC in Leiden, op 4 oktober. Ongeveer 200 mensen luisterden naar dr. Femke Rutters en dr. Giesje Nefs. Het ging over de invloed van slaap op de bloedsuiker en de rol van gender bij diabetes type 1.
Rens Vandeberg deed het openingswoord. 'Heel mooi dat we na twee jaar corona weer samen in een zaal zijn.' Hij vertelt ook dat niet alleen onderzoekers nodig zijn bij een onderzoek. Vaak worden mensen met diabetes gezocht als deelnemer. Wil je meedoen? Meld je aan als deelnemer voor een onderzoek.
De eerste spreker kondigde Rens aan met een knipoog: 'Het eerste verhaal is het meest slaapverwekkende dat u ooit zult horen.'
Slaap kindje slaap
Je presentatie beginnen met een slaapliedje, dat is gedurfd. Toch deed dr. Femke Rutters, onderzoeker bij het Amsterdam UMC, precies dat. De zaal moest erom lachen en de interesse was meteen gewekt.
Gevolgen na 1 nacht slecht slapen
Femke vertelt dat je al na 1 nacht slechte slaap mogelijk eerder kiest voor vette en suikerrijke producten. Ook kun je dan al hogere bloedsuikerspiegels krijgen. Voor mensen met diabetes is dat extra vervelend.
Je slaapt slechter door diabetes
Mensen met diabetes hebben vaker slechtere nachten dan mensen zonder diabetes. Femke vertelt dat dit onder andere komt door hypo’s, alarmen, stress over diabetes en onrust in het lichaam.
Beter slapen?
Als je regelmatig slecht slaapt of vaak last hebt van slapeloze nachten, heet dat insomnie. Uit het onderzoek van dr. Femke Rutters komt naar voren dat de nachtrust van mensen met diabetes beter lijkt te worden wanneer ze geholpen worden met hun insomnie. Een mooi inzicht uit het onderzoek.
Jongens voetballen, meisjes dragen staartjes
Dr. Giesje Nefs is psycholoog en onderzoeker bij Diabeter, Tilburg University en Radboudumc. Ze legt het verschil uit tussen sekse en gender. Giesje vertelt dat sekse gaat om biologie, geslachtskenmerken. Gender gaat over wat we mannelijke en vrouwelijke eigenschappen vinden. Zoals dat jongens van voetbal houden. En meisjes staartjes dragen.
Deze stereotyperingen liet Giesje ons zien uit een kinderboek. Daarna vertelt ze dat dit in de zorgverlening ook voorkomt, maar dan veel subtieler.
Verkeerde conclusies uit vooroordelen
Giesje doet het onderzoek niet alleen, maar samen met haar projectteam. Uit dat onderzoek komt naar voren dat er in de zorgverlening soms verschillend gekeken wordt naar mannelijke en vrouwelijke patiënten.
Zo wordt bij vrouwen eerder angst als probleem vastgesteld. Bij mannen is dat eerder gedrag. Terwijl mannen net zo goed angsten hebben, en vrouwen gedragsproblemen. Deze onbewuste vooroordelen kunnen voor verkeerde conclusies zorgen.
Jongeren en hun diabetes
Giesje en de andere onderzoekers spraken jongeren met diabetes type 1 over de rol van gender in hun leven. Gender blijkt op veel plekken een rol te spelen. Op school, op social media, in de familiekring, op de diabetesclub. Wat opvalt is dat erg weinig jongens hun leven met diabetes delen op social media. Bij meisjes gebeurt dat meer.
Genderbewust zorg verlenen
Er ligt een uitdaging om zorgverleners meer genderbewuste zorg te laten verlenen. Er wordt nu gekeken hoe jongeren zelf in actie kunnen komen om hier aandacht aan te besteden. Zo worden er bijvoorbeeld posters en een video gemaakt voor meer bewustwording.
Napraten tijdens de borrel
Met een drankje in de hand en borrelhapjes op de statafels praten de bezoekers verder door met elkaar en met medewerkers van het Diabetes Fonds. Zo wordt iemand gevraagd wat hij van de avond vond en zegt: 'Ik slaap zelf slecht, daarom vond ik het verhaal over slaap heel interessant.'
Op verschillende plekken staan standjes met informatie over de collecte, acties en evenementen, onderzoek en gezonder leven. Veel mensen nemen er een kijkje. Even later sluiten Femke Rutters en Giesje Nefs aan bij de borrel om verder in gesprek te gaan met de bezoekers.