Online bijeenkomst diabetes type 1

Je bent van harte welkom bij een online bijeenkomst over diabetes type 1, op woensdagavond 7 april. Daarin krijg je het laatste nieuws over diabetesonderzoek, rechtstreeks van de onderzoekers. Zij beantwoorden ook jouw vragen.

Online woensdagavond 7 april 2021, van 19.30 tot 21.00 uur

Dit kun je tijdens de online bijeenkomst verwachten:

In het Leids Universitair Medisch Centrum ontrafelen toponderzoekers de mysteries van insulineproducerende bètacellen, onder leiding van prof. dr. Eelco de Koning. Wat gaat er bij diabetes type 1 eigenlijk mis met die cellen? Want ze lokken de aanval van het immuunsysteem deels zelf uit. Is dat tegen te gaan?

Het cel-onderzoek in Leiden staat internationaal in de belangstelling, met nieuwe stappen op vrij onbekend terrein. Grijp je kans en laat je bijpraten door verschillende onderzoekers uit de Leidse teams:

  • Lonneke Gaykema vertelt over het werk in de groep van dr. Arnaud Zaldumbide. Zij willen weten waardoor de bètacellen fouten maken die leiden tot hun ondergang.
  • Fransje Boot praat ons bij over het werk van dr. Françoise Carlotti en haar team. Zij onderzoeken het raadsel van de verdwijnende bètacellen. Want verdwijnen ze wel echt?
  • Daarna is er ruimte voor vragen en antwoorden met dr. Arnaud Zaldumbide en dr. Françoise Carlotti onder leiding van Rens Vandeberg (hoofd Kennis & Innovatie van het Diabetes Fonds). Dit onderdeel zal vooral in het Engels zijn, waarbij Rens Vandeberg de antwoorden samenvat in het Nederlands.

Wil je de online informatieavond volgen?

Meld je dan gratis aan

Uiterlijk 6 april ontvang je een link waarmee je op 7 april kunt inloggen bij de bijeenkomst.

Benieuwd naar de vorige bijeenkomsten?

Op 12 november 2020 waren dr. Maartje de Wit (onderzoeker medische psychologie bij Amsterdam UMC) en prof. dr. Max Nieuwdorp (hoogleraar inwendige geneeskunde en diabetes bij Amsterdam UMC) te gast. We hebben de presentaties van beide onderzoekers samengevat:

> Lees hier het verslag over tieners en diabetes (Maartje de Wit)
> Lees hier het verslag over darmbacteriën en poeptransplantatie (Max Nieuwdorp)

Meepraten of meer weten over diabetes type 1 en lopende onderzoeken? Kijk op www.diabetestype1.nl. Andere vragen over onze diabetes type 1- bijeenkomsten? Mail ze gerust naar event@diabetesfonds.nl.