Een leven zonder insuline spuiten: dit willen we dichterbij brengen voor mensen met diabetes type 1. Hier werken we aan via een grote samenwerking: RegMed XB, het instituut voor regeneratieve geneeskunde. 

Behandelingen ontwikkelen door beschadigde weefsels en cellen te herstellen, dat is regeneratieve geneeskunde. Binnen het consortium RegMed XB (Regenerative Medicine Crossing Borders) werken prof. dr. Eelco de Koning en dr. Aart van Apeldoorn aan een baanbrekende therapie. Hierbij krijgen mensen met diabetes type 1 nieuwe insulineproducerende cellen. Deze bètacellen worden in een soort theezakje in het lichaam geplaatst. De nieuwe cellen weten wanneer het lichaam die insuline nodig heeft en hoeveel insuline ze moeten afgeven.

Geen of minder insuline nodig

Het theezakje met insulineproducerende cellen voor mensen met diabetes type 1 is een van de eerste concrete projecten van RegMed XB. Als de behandeling werkt, hoeven mensen die voor eilandjestransplantatie in aanmerking komen niet te wachten tot een donor beschikbaar is. Hierdoor krijgen ze eerder de behandeling die ze nodig hebben. En hebben ze minder kans op complicaties zoals blijvende schade aan hart en vaten, voeten en ogen. Op de lange termijn is het doel om een betaalbare behandeling aan te bieden voor meer mensen met diabetes type 1.

Samenwerken op grote schaal

RegMed XB is een samenwerking tussen het Diabetes Fonds, Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON), de Nierstichting, het Reumafonds en de Hartstichting samen met tientallen wetenschappers, universiteiten, bedrijven en provincies. Zo komen resultaten zo snel mogelijk beschikbaar voor mensen die dat nodig hebben. Het consortium startte met een investeringen van de gezondheidsfondsen. Inmiddels betaalt het Rijk ook mee aan het onderzoek en aan de hoogwaardige faciliteiten.

Superschone gebouwen

Dankzij de miljoenen investeringen kan RegMed XB goede en moderne faciliteiten bouwen. Dit is belangrijk voor RegMed XB, omdat ze werken met levende cellen die uiteindelijk bij mensen worden gebruikt. Daarom moet alles aan strenge veiligheidseisen voldoen. Het uiteindelijke resultaat is dat RegMed XB allerlei biomaterialen en nieuwe cellen superschoon en op grote schaal kan maken.

Vermenigvuldigen van elke euro

Omdat het Diabetes Fonds investeert in veelbelovend onderzoek in Nederland, kunnen we krachtig samenwerken met vele partijen. Wij vermenigvuldigen elke euro van donateurs en daarmee maken we een grote sprong, van kennis naar een vernieuwende behandeling voor mensen met diabetes type 1.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.