Een leven zonder insuline spuiten willen we dichterbij brengen voor mensen met diabetes type 1. Hier werken we aan via een samenwerking op grote schaal: RegMed XB, het instituut voor regeneratieve geneeskunde. 

Nieuwe behandelingen ontwikkelen door beschadigde weefsels en cellen te herstellen, dat is regeneratieve geneeskunde. Binnen het consortium RegMed XB (Regenerative Medicine Crossing Borders) werken prof. dr. Eelco de Koning en dr. Aart van Apeldoorn aan een nieuwe therapie waarbij mensen met diabetes type 1 nieuwe insulineproducerende cellen krijgen. Deze bètacellen worden in het lichaam ingebracht. De nieuwe cellen weten wanneer het lichaam die insuline nodig heeft en hoeveel insuline het moet afgeven.

Impact behandeling

Insulineproducerende cellen voor mensen met diabetes type 1 is een van de eerste concrete projecten van RegMed XB. Het project is veelbelovend en heeft een grote kans van slagen. Als de behandeling werkt, hoeven mensen veel minder of helemaal geen insuline meer te spuiten. Hierdoor krijgen ze een betere kwaliteit van leven en hebben ze in de toekomst een veel kleinere kans op ernstige complicaties zoals schade aan voeten, ogen en hart- en bloedvaten.

Samenwerken op grote schaal

RegMed XB is een samenwerking tussen het Diabetes Fonds, Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON), de Nierstichting, het Reumafonds en de Hartstichting samen met tientallen wetenschappers, universiteiten, bedrijven en provincies. Zo komen resultaten zo snel mogelijk beschikbaar voor patiënten. Het consortium startte met een investering van 18 miljoen euro. Inmiddels heeft het Rijk 5,5 miljoen euro opzij gelegd voor investeringen en 56 miljoen euro voor hoogwaardige faciliteiten.

Superschone gebouwen

Dankzij de miljoenen investeringen kan RegMed XB moderne hoogwaardige faciliteiten bouwen. Om zo allerlei biomaterialen en nieuwe cellen superschoon en op grote schaal te kunnen maken. Deze faciliteiten zijn belangrijk voor RegMed XB, omdat daar gewerkt wordt met levende cellen die uiteindelijk bij mensen worden gebruikt. Daarom moet alles aan strenge veiligheidseisen voldoen. Daarnaast bieden de faciliteiten ook werkgelegenheid en economische ontwikkeling.

Hoog rendement van elke euro

Omdat het Diabetes Fonds investeert in veelbelovend onderzoek in Nederland, en daarmee ook bijdraagt aan andere doelen, kunnen we krachtig samenwerken met vele partijen. Wij vermenigvuldigen elke euro van donateurs en daarmee maken we een grote sprong, van kennis naar een vernieuwende behandeling voor mensen met diabetes type 1.ellen die uiteindelijk bij mensen worden gebruikt. Daarom moet alles aan strenge veiligheidseisen voldoen. Daarnaast bieden de faciliteiten ook werkgelegenheid en economische ontwikkeling.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.