Man met sensor op zijn arm rent op de loopband

Sensible Health Systems ontwikkelt een nieuw type glucosesensor voor mensen met diabetes: idi. Deze sensor maakt gebruik van een micronaald waardoor het opplakken geen pijn doet. Bovendien is de sensor een stuk kleiner dan bestaande sensoren, blijft er minder afval achter, en kun je deze in de toekomst op elk apparaat uitlezen.

Voor mensen met diabetes type 1 en type 2 die maaltijdinsuline gebruiken wordt een sensor vergoed. Daarnaast lijkt het erop dat een grote groep mensen met (pre)diabetes die een sensor gebruikt een betere kwaliteit van leven heeft. Het Diabetes Fonds hoopt dat de glucosesensor in de toekomst wordt vergoed.

Huidige sensoren

Toch hebben de huidige sensoren een paar nadelen. Het inbrengen in de huid kan pijnlijk zijn, omdat de sensor onderhuids meet. Ook blijft er best veel afval achter. En de data is niet altijd goed uitleesbaar door bijvoorbeeld een huisarts of op een fietscomputer.

Ontwikkeling van idi

idi is een kleine sensor gebaseerd op micronaalden. Daardoor is het inbrengen niet pijnlijk. Het ontwerp maakt het mogelijk om sensorcomponenten slim te produceren en deels te hergebruiken, waardoor het minder geld kost. Door hergebruik van de meeste onderdelen ontstaat minder afval; alleen de 7-daagse sensor (pleister) is een wegwerpproduct.  
Naast de sensor bouwt Sensible Health Systems een platform om data, met toestemming, automatisch te versturen naar andere apparaten, zoals de telefoon van een naaste, de computer van de huisarts, de app van een leefstijlinterventie of je fietscomputer. 

In de toekomst idi in Nederland

Inmiddels is er een werkend prototype dat in de eerste kleinschalige testen bij mensen de gewenste nauwkeurigheid van de glucosemeting laat zien. Met de investering van het Diabetes Fonds wil Sensible een grotere test gaan doen en idi in Nederland op de markt gaan brengen. 

pictogram van het sensorsysteem

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2023.23.001
Status: Lopend
Onderzoeker: Tim Bruines
Kosten: € 100.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.