De rol van bacteriofagen foto Shutterstock Prostock-studio

In je darmen zitten miljarden bacteriën. Maar wist je dat in deze bacteriën ook virussen kunnen zitten? Deze speciale virussen heten bacteriofagen, oftewel fagen. Dr. Hilde Herrema heeft onderzocht of deze fagen belangrijk zijn om je bloedsuikers te controleren.

Onze darmflora is belangrijk voor onze gezondheid maar kan ook bijdragen aan ziektes zoals diabetes. Om nieuwe manieren te bedenken die de werking van de darmflora verbeteren, is het belangrijk om te begrijpen hoe de darmflora in elkaar zit. Maar er is nog maar weinig bekend over de rol van de bacteriofagen in de darmflora. Terwijl er toch een heleboel van deze fagen in de darmen zitten.

Uitschakelen

Bacteriofagen kunnen bacteriën uitschakelen of hun werking veranderen. En omdat het er ongeveer evenveel bacteriën als fagen in onze darmen zitten, kunnen deze kleine fagen van grote invloed zijn.

Wisselwerking

Tijdens het onderzoek vonden dr. Herrema en haar team verschillen in samenstelling van fagen uit de darmflora van gezonde mensen en mensen met diabetes type 2. En ze vonden dat fagen de darmflora kunnen veranderen. Ook lokten de fagen van mensen met diabetes type 2 een grotere afweerreactie uit dan fagen van gezonde mensen. Of deze verschillen omgezet kunnen worden in een nieuwe behandeling is nu de volgende vraag.

Nieuwe behandelmethodes

Wel toonden de onderzoekers aan dat het veilig is om mensen met een hoger risico op diabetes type 2 te behandelen met fagen. Dit soort veiligheidsstudies zijn een eerste en onmisbare stap richting onderzoek naar een mogelijk nieuwe behandeling van mensen met diabetes type 2 met fagen.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2019.82.004
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. Hilde Herrema
Kosten: € 325.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.