Effecten koolhydraten review- Shutterstock Kotomiti Okuma

Koolhydraatbeperking is op dit moment een trend voor de behandeling van type 2 diabetes. Maar wat is nou het effect hiervan? Prof. Hanno Pijl onderzocht dit door alle beschikbare onderzoeken naast elkaar te zetten.

Steeds meer mensen met type 2 diabetes eten volgens een koolhydraatarm (koolhydraatbeperkt) dieet. Het betekent dat je minder koolhydraten eet en naar verhouding meer vetten en eiwitten. Veel mensen met diabetes type 2 hebben goede ervaringen met dit dieet, en zeggen betere bloedsuikerwaarden te hebben en beter af te vallen.  

Effecten van koolhydraatarm

Ook de officiële richtlijn voor voeding bij diabetes van de Nederlandse Diabetesfederatie staat positief tegenover koolhydraatbeperking. Alleen is er nog geen goed overzicht van recent wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van koolhydraatarm eten. De behoefte –nationaal en internationaal- aan een dergelijke 'systematische review' is groot: er bestaat bijvoorbeeld nog steeds verwarring over hoe goed koolhydraatarm nou écht werkt, en of het wel goed is om koolhydraten te vervangen door vet.

Cochrane review

Prof. dr. Hanno Pijl (LUMC) voerde daarom met geld van het Diabetes Fonds een zogeheten 'Cochrane review' uit over koolhydraatbeperking. Een Cochrane review betekent dat de resultaten van een heleboel kleinere onderzoeken worden samengebracht in één groot onderzoek. Alle gegevens over glucosewaarden, bloedvetten, gewicht en cholesterol uit verschillende wetenschappelijke artikelen zijn geanalyseerd als één grote nieuwe set van gegevens.

Koolhydraten iets beter

Uit de review kwam naar voren dat voeding met minder koolhydraten iets beter is voor de bloedglucose en de bloedvetten dan voeding met minder vet. Vooral op de kortere termijn, tot een jaar. Maar de verschillen zijn klein. Ook is het twijfelachtig of het veel uitmaakt voor het ontstaan van complicaties. Er zijn geen verschillen in effect op gewicht, bloeddruk en kwaliteit van leven.

Bewijskracht

De bewijskracht van de resultaten uit de review is niet sterk omdat de verschillende onderzoeken die zijn opgenomen in de review klein waren en erg verschillend van opzet. Om definitieve duidelijkheid te krijgen is goed opgezet en uitgevoerd onderzoek nodig bij grotere groepen mensen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.