Galzouten en de bloedsuiker: nieuwe behandeling?

Onderzoekers in het AMC hebben de effecten van galzouten onderzocht bij mensen met diabetes type 2. Behandeling via galzouten kan een nieuwe en relatief eenvoudige behandeling zijn.

Tijdens de maaltijd knijpt de galblaas samen en komen galzouten in de darm terecht. Dat heet de 'galzoutrespons'. Eerder onderzoek liet zien dat galzouten darmhormonen stimuleren, waardoor de bloedsuiker na de maaltijd lager wordt. Bovendien worden spieren en vetweefsel gevoeliger voor insuline. Ook hebben galzouten een positief effect op het cholesterol en het lichaam gaat zelfs meer energie verbruiken.

Verhoogde galzoutrespons

De onderzoekers hebben bij verschillende groepen mensen bekeken wat galzouten doen met de suiker- en vetstofwisseling. Ze onderzochten de galzoutrespons bij mensen met fors overgewicht die matig ongevoelig waren voor insuline (pre-diabetes), vóór en na een zwaar dieet dat 2 weken duurde.

Ook onderzochten ze mensen met diabetes type 2 en overgewicht bij wie door een therapie de voedingsstoffen een deel van de darm overslaan. Bij deze patiënten verdween hun diabetes al na een week. Opvallend was dat de galzoutrespons enorm toegenomen was na zes maanden, maar na een week nog niet. Veranderingen van galzouten door deze behandelingen gaan waarschijnlijk traag.

Vervolgonderzoek naar galzout gDCA

Tot nu toe zijn er uit het onderzoek geen bewijzen dat veranderingen in insulinegevoeligheid de galzoutrespons beïnvloeden. Er is een mogelijk verband tussen GLP-1, insulinespiegels en de spiegels van een van de galzouten, gDCA. Als dit verband inderdaad blijkt te bestaan in vervolgstudies, kan dat leiden tot de ontwikkeling van medicijnen. Die kunnen via deze route de insulineafgifte vergroten, wat voor mensen met diabetes type 2 gunstig kan zijn.

De onderzoekers willen gDCA in de toekomst onderzoeken om bij mensen met diabetes type 2 suikerwaarden na de maaltijden te verlagen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2011.80.1423
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. J.A. Romijn en Dr. M.R. Soeters
Kosten: € 270.071

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.