Gevolgen van laag geboortegewicht

Kinderen met een laag geboortegewicht blijken op latere leeftijd vaker overgewicht en diabetes type 2 te krijgen dan baby's met een normaal gewicht. Komt dat door slechte voeding in de baarmoeder of door bepaalde genen? Dat is uitgezocht.

De belangrijkste resultaten:

Hoe minder de baby groeit in het 3e trimester van de zwangerschap, hoe harder de baby groeit (vooral qua gewicht) in de eerste 6 weken na de geboorte. Dat leidt tot te veel vetweefsel, wat het risico op diabetes type 2 verhoogt. De eerste 6 weken na de geboorte lijken cruciaal te zijn voor de kans op overgewicht in de rest van het leven.

Kinderen van kleine moeders met overgewicht hebben een grotere kans op een hoog vetpercentage op de leeftijd van 6 maanden. Het helpt als vrouwen die voor de zwangerschap te dik zijn, eerst een paar kilo afvallen voordat ze zwanger worden.

Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben minder onderhuids vetweefsel als ze 2 jaar oud zijn. Mogelijk biedt borstvoeding ook bescherming tegen de ontwikkeling van overgewicht op latere leeftijd. 

Mogelijk verloopt het proces van vetstapeling anders bij meisjes dan bij jongens. Er is meer onderzoek nodig om te zien of dat ook op de lange termijn zo is.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2002.00.035
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. A.C.S. Hokken-Koelega
Kosten: € 209.292

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.