Vroeg begin is het halve werk?

De voedingstoestand in de baarmoeder heeft invloed op het later krijgen van diabetes en hart- en vaatziekten. Kan deze 'programmering van de stofwisseling' positief worden beïnvloed met een gericht dieet in de periode na de geboorte?

De beste manier om de kans op overgewicht en diabetes te verkleinen is aanpassing van voedings- en beweeggewoonten, liefst van jongs af aan. In de praktijk valt dat niet mee en iedere andere mogelijke manier om diabetes te helpen voorkomen, is belangrijk.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de voedingstoestand in de baarmoeder invloed heeft op het krijgen van diabetes en hart- en vaatziekten. Men noemt dat ook wel ‘programmering’ van de stofwisseling. Er vinden aanpassingen plaats met een blijvend effect op de regulering van de stofwisseling. Dat beïnvloedt tot op volwassen leeftijd het risico op het ontstaan van ziekten.

In de afgelopen jaren is gebleken dat diverse normale voedingsbestanddelen zoals vetzuren en vitamines de stofwisseling reguleren en bepaalde genen ‘aan of uit’ kunnen zetten. Dit onderzoek bekijkt de stofwisseling van pasgeboren baby’s die te klein zijn voor hun leeftijd als gevolg van ondervoeding in de baarmoeder. De onderzoekers gaan na of de programmering positief beïnvloed kan worden met een gericht dieet in de periode na de geboorte, waardoor de kans op het later ontstaan van type 2 diabetes kleiner wordt.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2004.00.049
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. H.P. Sauerwein
Kosten: € 203.808

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.