Foto: onderzoeker kijkt door microscoop

Bij mensen met overgewicht en diabetes type 2 hoopt een specifieke stof zich op in het lichaam: methylglyoxaal (MGO). Mogelijk maakt dat het lichaam minder gevoelig voor insuline. Dr. Philippe Vangrieken zoekt dat verder uit.

Bij mensen met diabetes type 2 werkt het hormoon insuline minder goed dan bij gezonde mensen. Hierdoor wordt de glucose in je bloed minder goed opgenomen door je organen, waar het als brandstof wordt gebruikt. De stof MGO veroorzaakt mogelijk een deel van de problemen.

Vangrieken bestudeert het effect van MGO op de activiteit van insuline. Ook kijkt hij of het stofje MGO de werking van kleine bloedvaten slechter maakt. Uiteindelijk hoopt hij erachter te komen hoe MGO zorgt voor een verminderde insulinegevoeligheid en het uiteindelijke ontstaan van diabetes type 2.

Mogelijke oplossing

Hesperidine is een stofje dat in onze voeding zit, bijvoorbeeld in citrusvruchten. Dit stofje neutraliseert de MGO en zorgt dat MGO sneller afgebroken wordt. Hierdoor kan de ophoping van MGO misschien omgekeerd worden. In deze studie testen de onderzoekers of hesperidine een effect heeft op de insulinegevoeligheid van mensen met diabetes. Dit kan informatie opleveren over het mogelijk voorkomen van diabetes type 2 in de toekomst.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2021.81.005
Status: Lopend
Onderzoeker: Dr. P. Vangrieken
Kosten: € 275.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: Shutterstock: as-artmedia