Hoe reageert de afweer op overgewicht?

Een ontspoord afweersysteem is de boosdoener bij diabetes type 1. Maar misschien is onze afweer ook niet onschuldig bij diabetes type 2? 

Bij diabetes type 2 maken mensen uiteindelijk minder insuline aan, en hun lichaam reageert ook niet meer goed op insuline. Bij mensen met diabetes type 2 en overgewicht verandert het vetweefsel, waarbij ook afweercellen om de hoek komen kijken. In het UMC Utrecht verdiepen onderzoekers zich daar verder in.

Ontspoorde afweer

Onlangs ontdekten deze onderzoekers dat een bepaald soort afweercel in het vetweefsel het lichaam gevoeliger houdt voor insuline. Die cel heet iNKT-cel. Ze zagen namelijk dat muizen zonder deze cellen minder gevoelig zijn voor insuline. Dankzij dit onderzoek, snappen de onderzoekers een stuk beter hoe vetcellen kunnen communiceren met deze afweercellen. Ook beginnen de onderzoekers te leren hoe overgewicht dit beïnvloedt.

Betere behandeling

In vervolgonderzoek kijken de onderzoekers of ze deze communicatie ook kunnen sturen, zodat ze het vetweefsel ‘gezond’ kunnen houden en zo type 2 diabetes kunnen voorkomen of behandelen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2014.00.1760
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. E. Kalkhoven
Kosten: € 250.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.