Innovatieve behande­ling om chronische voet­won­den te genezen

Voetwonden zijn een groot probleem bij mensen met diabetes. En ze leiden soms tot amputatie. Het Diabetes Fonds ondersteunt nu onderzoek van Plasmacure om met een nieuwe behandeling met koud plasma voetwonden beter te genezen.

Ze kunnen heel onschuldig zijn, van die kleine wondjes onder je voeten. Maar bij mensen met diabetes kunnen deze wondjes soms slecht dichtgaan, waardoor ze groter worden en gaan ontsteken. Dit is erg pijnlijk. In het ergste geval moet de voet of een deel ervan geamputeerd worden.

Voetwondjes genezen moeilijk bij diabetes

Om de voetwondjes te laten genezen is een goede behandeling nodig, maar dé ideale behandeling is er niet. Wat het niet makkelijk maakt, is dat je continu op je voeten staat en loopt, wat niet helpt om de wondjes snel te laten genezen. Hierdoor blijven ze langer open en is de kans op een infectie groter.

Behandeling met koud plasma

Plasmacure heeft een product ontwikkeld genaamd PLASOMA. Met dit apparaat kunnen voetwonden met behulp van zogenoemd 'koud plasma' worden behandeld. Via een pad die op de wond wordt geplaatst wordt het koude plasma via het apparaat onder de pad gebracht, op de wond. De behandeling duurt twee minuten per keer. Voor een goed resultaat zijn er waarschijnlijk 16 tot 24 behandelingen nodig.

Werking van koud plasma

Koud plasma blijkt de genezing van voetwonden op een veilige manier te bevorderen. Dit bleek uit eerder onderzoek door Edgar Peters in het VUmc dat door het Diabetes Fonds gefinancierd is. In dit onderzoek werd via een speciale pleister koud plasma op de voetwond aangebracht. Het koude plasma doodt de bacteriën, virussen en schimmels in de wond, zorgt voor betere doorbloeding en bevordert de groei van nieuwe huidcellen. De behandeling is nu door het bedrijf Plasmacure verder ontwikkeld.

Aantonen effectiviteit van de behandeling

Aan het eerdere onderzoek van Peters met de koud plasma-pleisters deden twintig mensen met diabetes mee die gemiddeld drie jaar lang kampten met chronische voetwonden. In de studie die het Diabetes Fonds nu financiert zal Plasmacure de effectiviteit van het PLASOMA apparaat testen bij 100 mensen met diabetes met chronische voetwonden, verspreid over meerdere centra in Nederland.

Wat betekent deze behandeling voor mensen met diabetes?

Mensen met chronische voetwonden zijn continu afhankelijk van thuiszorg, mantelzorg, een rollator of aangepaste schoenen om de wond te ontlasten. Als de behandeling met koud plasma aanslaat, geneest de wond in zijn geheel of grotendeels. Hierdoor krijgen mensen meer bewegingsvrijheid terug, en hoeven ze minder bang te zijn voor amputatie.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2020.23.001
Status: Lopend
Onderzoeker: Plasmacure-ontwikkelaars
Kosten: € € 75.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Foto: Jari Hindstroem / shutterstock.com