Een vrouw gaat met een koptelefoon op een MRI-scan in, terwijl de arts haar in het apparaat schuift.

Bijna driekwart van de mensen met diabetes type 2 heeft ook een vervette lever. Het is belangrijk om te achterhalen hoe dit ontstaat, omdat dit een bepalende rol kan hebben in het voorkomen en genezen van diabetes type 2.

De lever speelt een centrale rol in de stofwisseling en is dus belangrijk voor een goede suikerhuishouding in het menselijk lichaam. Door een verhoogde vetopslag in de lever wordt de lever ongevoelig voor het hormoon insuline. De lever geeft vervolgens een te grote hoeveelheid suiker af aan het bloed. Dit leidt uiteindelijk tot diabetes type 2.

Lever lastig te onderzoeken

Helaas is het zo dat de lever een orgaan is dat erg moeilijk toegankelijk is voor onderzoekers. Het is een grote ingreep om een klein stukje lever te verwijderen, om dit in detail te kunnen bestuderen. Dit is een van de belangrijkste redenen dat er nu nog weinig bekend is over het ontstaan van de hoge vetopslag in de lever bij mensen.

Van buitenaf lever onderzoeken

Dr. Lindeboom heeft een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij onderzoekers met een MRI-scanner de stofwisseling in de lever precies kunnen bekijken. Onderzoekers kunnen nu van buitenaf de lever onderzoeken. Er hoeft dan dus geen stukje lever te worden afgenomen.

Kwaliteit van het levervet

Vervolgens heeft hij naar de kwaliteit van het levervet gekeken bij mensen met diabetes type 2. Uit een eerste studie blijkt dat het beter is om de hoeveelheid suiker in je voeding te beperken. Meer suikers eten, zorgt namelijk voor een vettere lever. 

Er moet nog meer onderzoek worden gedaan naar dit soort aanpassingen in levenstijl. Maar met deze nieuwe techniek wordt dat ook daadwerkelijk mogelijk. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2017.81.004
Status: Afgerond
Onderzoeker: dr. ir. L. Lindeboom
Kosten: € 275.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Foto: Tyler Olson / Shutterstock.com