Mysterie van veranderende cellen

Waarom maakt het lichaam bij diabetes minder of geen insuline meer aan? Sterven de cellen die insuline maken inderdaad af, worden ze inactief of veranderen ze stiekem in andere soorten cellen?

Bij diabetes is de suikerspiegel ontregeld. De cellen die insuline maken, werken slecht of helemaal niet meer, omdat ze inactief worden of deels afsterven. Tenminste, dat wordt altijd gedacht... Maar misschien gebeurt er iets anders met de cellen?

Nieuwe identiteit

Al eerder zagen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum in het laboratorium dat cellen die insuline maken kunnen veranderen in andere cellen, die het hormoon glucagon maken. Ze weten nog niet of dat in ons lichaam ook zomaar kan gebeuren. Zo ja, dan verklaart dat misschien waarom mensen met diabetes minder insulineproducerende cellen hebben.

Diabetes afremmen

Nu willen de onderzoekers weten of insulineproducerende cellen bij diabetes type 1 en 2 inderdaad veranderen. Ze willen ook weten hoe dat precies werkt, en hoe ze die verandering kunnen tegenhouden. Want dan kunnen we wellicht het ontstaan van diabetes afremmen! 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2014.00.1778
Status: Lopend
Onderzoeker: Dr. F. Carlotti
Kosten: € 250.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.