Nieuwe cellen kweken

Mensen met diabetes type 1 hebben te weinig cellen die insuline maken. Prof. dr. Eelco de Koning wil daarom zelf nieuwe cellen maken, met hulp van stamcellen. De afgelopen jaren heeft zijn team hierin veel stappen gemaakt .

De onderzoekers hebben heel wat stappen gezet. Ze hebben achterhaald welke factoren betrokken zijn bij de vorming van een insulineproducerende cel uit stamcellen. Ook konden ze deze cellen vermenigvuldigen. Ze ontwikkelden bovendien een speciaal 3D-model, met enorme mogelijkheden voor het kweken en testen van insulineproducerende cellen.

Van identiteit veranderen

Min of meer bij toeval ontdekten de onderzoekers dat cellen in de alvleesklier van vorm en functie kunnen veranderen. In een kweekbakje in het laboratorium veranderden insulineproducerende cellen in glucagonproducerende cellen. De onderzoekers hebben aanwijzingen dat deze identiteitsverandering ook in het lichaam plaatsvindt. Meer informatie over het onderzoek op kennislink.nl

''Stamcellen zijn cellen die zich kunnen vermenigvuldigen tot grote aantallen. Ze zitten bijvoorbeeld in je beenmerg. We willen stamcellen in het laboratorium laten veranderen in cellen die insuline maken. Denk je eens in hoe handig dat kan zijn!" Bekijk hoe Willem (12 jaar) komt kijken in het laboratorium:

Prof. dr. Eelco de Koning: "Dankzij de eerste opzet en investering door het Diabetes Fonds kunnen we nu belangrijke stappen zetten op weg naar genezing voor grotere groepen mensen met diabetes."

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2008.50.002
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. E.J.P. de Koning
Kosten: € 250.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.