Pasta met olijfolie of aardappelen met jus?

Het aantal mensen met risico op type 2 diabetes en hart- en vaatziekten neemt toe. Hoe kunnen we dit voorkomen? De onderzoekers ontdekten dat aanpassingen in het voedingspatroon dit risico kunnen verlagen.

Gezonde mensen met licht overgewicht aten acht weken voeding met ofwel vooral verzadigd vet, of juist onverzadigde vetten. Bij de groep die verzadigd vet at, reageerde het lichaam door allerlei genen te activeren die betrokken zijn bij afweer- en ontstekingsreacties, en de ontwikkeling van diabetes. Het onverzadigde vet lijkt deze genen juist te deactiveren. Ook was het cholesterolgehalte bij deze groep sterk verbeterd.

Eiwitten zeggen iets over de gezondheid

De onderzoekers hebben verder bij mensen met overgewicht een groot aantal eiwitten bestudeerd. Bepaalde groepen eiwitten waren meer aanwezig naarmate mensen zwaarder waren en meer insuline in het bloed hadden. Door de eiwitten te meten kun je iets zeggen over iemands gezondheid.

Diabetes type 2 voorkomen

Preventie van diabetes type 2 is belangrijk, omdat het aantal mensen met diabetes blijft stijgen. Dit onderzoek bevestigt dat veranderingen in voedingsgewoonten hierbij een belangrijke rol spelen. Zo zou een voeding rijk aan onverzadigd vet, zoals olijfolie, de risicofactoren verlagen.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2006.00.52
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. ir. E.J.M. Feskens
Kosten: € 270.000

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!