Vrouw op de bank achter laptop

Mensen met diabetes type 2 houden een gezonde leefstijl vaak moeilijk vol. Dit kan komen door eigen gedachten en niet-haalbare doelen. Online cognitieve gedragstherapie kan hierbij helpen.

Bij diabetes type 2 helpt het vaak veel om gezonder te gaan leven. Mensen hebben dan minder medicijnen nodig. Ze voelen zich beter. Maar gezonder gaan leven is niet makkelijk. Na een enthousiast begin is het vaak lastig om dit lang vol te houden.

Eigen gedachten maken gezond leven moeilijk

Mensen met diabetes type 2 en een lage opleiding of een laag inkomen vinden het extra lastig om gezond leven vol te houden. Dit heeft te maken met eigen gedachten, zagen onderzoekers. Ze willen vaak te veel en te snel veranderen. De doelen zijn dan niet haalbaar. Je wordt dan moedeloos en geeft het op. We noemen dit niet-realistische of onrealistische gedachten en doelen.

Online programma voor realistische doelen

Onderzoekers van de Universiteit Tilburg willen mensen met diabetes type 2 helpen om anders te denken over gezond leven. Ze willen dit doen met een behandeling die helpt om niet-realistische gedachten te veranderen. Deze behandeling heet cognitieve gedragstherapie (CG- therapie of CGT). De onderzoekers willen een persoonlijk online CGT-programma maken voor mensen met diabetes type 2.

Samen met mensen met diabetes type 2

De onderzoekers bekijken eerst welke gedachten helpen om gezond te leven en welke juist niet. Ze bekijken dit bij een grote groep mensen met diabetes type 2 met een lage opleiding of een laag inkomen. De deelnemers krijgen bijvoorbeeld interviews. Daarna werken sommige deelnemers met de onderzoekers samen om een online programma te maken. De hele groep test dan 12 weken lang het nieuwe programma.

CGT-programma vergoed door verzekeraar

De onderzoekers verwachten dat een online CGT-programma motiverend werkt bij met diabetes type 2 en een lage opleiding of laag inkomen. Dit verbetert hun gezondheid en ze voelen zich ook beter. Misschien gebruiken zij ook minder medicijnen en hebben ze minder risico op complicaties. Werkt het programma goed? Dan kunnen zorgverzekeraars dit vergoeden voor iedereen die het nodig heeft.

Financiering samen met overheid

Het Diabetes Fonds betaalt dit met geld van de overheid. Dit geld is speciaal bedoeld voor projecten waarin onderzoekers samenwerken met bedrijven aan nieuwe producten voor een betere gezondheid van mensen met diabetes. De universiteit Tilburg werkt in dit onderzoek samen met Greenhabit, CbusineZ, Netherlands eScience Center, Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum, Arts en Leefstijl, Duwtje, Salut, Game Solutions, Club Diabetes en het Diabetes Fonds.

> De onderzoekers zoeken deelnemers voor dit onderzoek. Op diabetes.nl lees je meer.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2023.25.001
Status: Lopend
Onderzoeker: Dr. S. Soedamah-Muthu
Kosten: € 225.700

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Foto: SeventyFour / Shutterstock