Onderzoek Canfora voedingsvezels beeld Shutterstock marilyn barbone

Voedingsvezels helpen om diabetes type 2 te voorkomen. In dit project wordt onderzocht welke vezels het beste werken, en bij wie.

Voedingsvezels worden afgebroken door bacteriën in de dikke darm. Dit proces heet fermentatie. Bij deze fermentatie worden korte keten-vetzuren aangemaakt. Deze zorgen ervoor dat het hormoon insuline beter gaat werken, doordat de insulinegevoeligheid verbetert.

Verschillende bacteriën

Voedingsvezels worden niet bij iedereen even goed gefermenteerd. Dit komt omdat mensen verschillende soorten bacteriën in hun darm hebben. Het verschilt daardoor bij mensen welke vezels het beste werken om korte keten-vetzuren te vormen.

Mengsels van voedingsvezels

Aan het onderzoek van Dr. Canfora doen 44 mensen met overgewicht en prediabetes mee. Zij worden in twee groepen verdeeld, een onderzoeksgroep en een vergelijkingsgroep. Eerst wordt bij beide groepen de samenstelling van de darmbacteriën onderzocht. Dan wordt gekeken hoe deze bacteriën reageren op vier verschillende mengsels van voedingsvezels.

Twaalf weken 

In het tweede deel van het onderzoek krijgen de mensen uit de onderzoeksgroep 12 weken lang 24 gram van het vezelmengsel dat het best werkt bij hun bacteriën. De vergelijkingsgroep krijgt een standaard vezelmengsel. Beide groepen eten en bewegen verder zoals ze altijd doen. Na 12 weken wordt gemeten of door het eten van de vezelmengsels de insulinegevoeligheid verbetert en daarmee ook de bloedsuikers. Dit onderzoek kan leiden tot een behandeling met voedingsvezels om diabetes type 2 te voorkomen. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.