Welke rol speelt fructose bij leververvetting?

Te veel suiker eten kan leiden tot leververvetting. Daarvan krijgt fructose vaak de schuld, maar wat gebeurt er nou eigenlijk? In dit onderzoek wordt de rol van fructose verder uitgeplozen.

De lever heeft het zwaar als iemand te veel suiker binnenkrijgt, hij wordt vetter. Het is al langer bekend dat dat te maken heeft met de fructose die in suiker zit. Suiker bestaat uit glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Maar komt leververvetting door te veel fructose? Of zorgt een heel klein beetje fructose er misschien voor dat de lever glucose opneemt en opslaat als vet?

Opname van fructose

Dr. Brouwers gaat het fructosevraagstuk onderzoeken bij mensen die een bepaalde stofwisselingsziekte hebben. Hun lichaam breekt fructose niet goed af, en neemt glucose niet goed op. Als fructose de opname van glucose beïnvloedt, zal dit verstoord zijn bij deze mensen. Hij gaat dit ook bij muizen bekijken.

Vervolgens wordt bij 10 gezonde mensen onderzocht hoeveel fructose nodig is voor de opname van glucose in de lever. Dat gebeurt door hun bloedsuiker te meten na het drinken van een drankje met glucose en verschillende hoeveelheden fructose.

Wel of niet letten op fructose?

Daarnaast kijkt dr. Brouwers naar het verband tussen fructose-inname en leververvetting met hulp van gegevens uit de ‘Maastricht-studie’, waaraan 7.000 mensen met en zonder diabetes type 2 meedoen. 

Dit onderzoek zal duidelijkheid geven of mensen met diabetes type 2 nu wel of niet op de hoeveelheid fructose in hun eten moeten letten om leververvetting te voorkomen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2017.82.004
Status: Lopend
Onderzoeker: dr. M.C.G.J. Brouwers
Kosten: € 325.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.