Welke rol speelt fructose bij leververvetting?

Te veel suiker kan zorgen voor een vervette lever. Daarvan krijgt fructose vaak de schuld. Maar klopt dat wel? Prof. Brouwers van het Maastricht UMC+ onderzocht de rol van fructose in het ontstaan van leververvetting en diabetes type 2.

Leververvetting is een stapeling van vet in de lever. Het verhoogt de kans op diabetes type 2. Misschien heeft leververvetting iets te maken met een soort suiker: fructose. Een andere naam voor fructose is vruchtensuiker. Het zit in frisdrank en fruitsap, maar ook in fruit. Is er een verband tussen fructose en het ontstaan van leververvetting en diabetes type 2? Prof. Brouwers onderzocht het.

Minder kans op diabetes type 2

Prof. Brouwers keek naar meer dan 1 miljoen mensen die niet zo goed fructose kunnen verwerken. Door hun erfelijke aanleg kunnen ze fructose niet goed afbreken. Het gevolg is dat ze een deel hiervan uitplassen. Deze groep mensen heeft dus al hun hele leven te maken gehad met minder fructose. Wat voor invloed heeft dat? 

Prof. Brouwers ontdekte het volgende over de onderzochte mensen. Ze hebben…

  • minder kans op diabetes type 2 
  • minder vet in hun lever
  • minder kans op problemen met hart- en bloedvaten
  • een lagere bloeddruk

Het onderzoek laat dus zien dat minder fructose eten goed kan zijn.

Fructose in frisdrank, fruitsap en fruit

Maakt het uit welk eten of drinken met fructose je kiest? Om die vraag te beantwoorden keek prof. Brouwers naar verschillende soorten voedsel met fructose. Zoals frisdrank, fruitsap en fruit. Wat is precies het verband tussen fructose uit dit voedsel en leververvetting?  

De onderzoeker zag dat mensen die fructose binnenkregen uit frisdrank, meer vetstapeling in de lever hebben dan mensen die geen frisdrank drinken. Dit geldt ook voor fructose uit fruitsap. Maar zo’n verband werd niet gevonden bij fructose uit fruit.  

Eet liever een sinaasappel

Prof. Brouwers laat dus zien dat het inderdaad uitmaakt welk eten of drinken met fructose je kiest. Liever geen frisdrank en fruitsap. Maar fruit is wél goed. Kies dus liever voor een sinaasappel, dan voor dat glaasje sinaasappelsap.

Suikertaks

Het onderzoek van prof. Brouwers bevestigt de noodzaak tot maatregelen om minder vruchtensuiker binnen te krijgen. Een maatregel zoals de invoering van een slimme suikertaks. Dat is een speciale belasting op zoete dranken met suiker, zoals frisdrank en fruitsapjes. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2017.82.004
Status: Afgerond
Onderzoeker: dr. M.C.G.J. Brouwers
Kosten: € 325.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.