Bakkerij met verschillende soorten brood

Sommige soorten brood die je in de supermarkt of bij de bakker kunt kopen bevatten suiker. Hoeveel suiker zit er in jouw favoriete brood? Bekijk en/of download dan de onderstaande suikerlijst brood.

Suikerlijst brood

Product Per portie Koolhydraten Suikers Energie
Beschuit, volkoren 1 stuk (= 10 g) 6,9 g 1,2 g 39 kcal
Beschuit, wit 1 stuk (= 10 g) 7,6 g 1,2 g 41 kcal
Ciabatta, wit 1 stuk (= 50 g) 24,4 g 1,1 g 127 kcal
Cracker 1 stuk (= 10 g) 7 g 0,5 g 47 kcal
Cracker, volkoren 1 stuk (= 10 g) 7 g 0,7 g 38 kcal
Croissant 1 stuk (= 40 g) 16,9 g 1,4 g 157 kcal
Krentenbol 1 bol (= 50 g) 25,4 g 10,8 g 134 kcal
Krentenbrood Zelf gesneden plak (= 40 g) 21,3 g 9,5 g 109 kcal
Krentenbrood, met spijs Zelf gesneden plak (= 40 g) 20,6 g 11 g 121 kcal
Maïsbrood 1 snee (= 35 g) 15,5 g 0,9 g 92 kcal
Naanbrood 1 stuk (= 135 g) 62 g 4,5 g 354 kcal
Pitabroodje, wit 1 stuk (= 45 g) 22,5 g 1,1 g 110 kcal
Roggebrood 1 plak (= 25 g) 9,1 g 1,9 g 49 kcal
Rozijnenbrood Zelf gesneden plak (= 40 g) 20,9 g 9,7 g 109 kcal
Rozijnenbrood, met spijs Zelf gesneden plak (= 40 g) 20,4 g 11,1 g 121 kcal
Speltbrood 1 snee (= 35 g) 15 g 0,7 g 83 kcal
Stokbrood, volkoren 1 hele (= 300 g) 117 g 5,7 g 702 kcal
Stokbrood, wit 1 hele (= 300 g) 160,2 g 8,7 g 807 kcal
Tijgerbrood, bruin 1 snee (= 35 g) 15,4 g 0,7 g 83 kcal
Tijgerbrood, wit 1 snee (= 35 g) 14,5 g 0,8 g 75 kcal
Turks brood, tarwe 1 stuk (= 50 g) 24,6 g 1,1 g 125 kcal
Volkorenbrood, fijn 1 snee (= 35 g) 13,8 g 0,7 g 82 kcal
Volkorenbrood, grof 1 snee (= 35 g) 13,5 g 0,6 g 82 kcal
Zuurdesembrood, volkoren 1 snee (= 35 g) 14,2 g 0,7 g 82 kcal

Deze suikerlijst bevat een aantal producten uit het assortiment en is bedoeld om een beeld te krijgen van de verschillende hoeveelheden suikers in deze categorie. Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend.

Download hier de suikerlijst brood

Suiker in brood

Vaak wordt er suiker aan het brood toegevoegd als voeding voor de gist. Suiker wordt daarom ook wel een ‘broodverbetermiddel’ genoemd.

Suikers kunnen verschillende functies hebben bij de bereiding van brood. Zo is er de belangrijke rol bij de voeding van gist, waardoor het brood sneller rijst. Ook speelt suiker een rol in het optreden van de Maillard-reactie, waardoor de korst van het brood een mooie bruine kleur krijgt.

Lees ook: Waarom zit er suiker in brood?

Foto: Karolina Szczur / Unsplash.com