8 NOV. 2016
Aandacht voor minder suiker in de Tweede Kamer

Naar aanleiding van de opening van de eerste Suiker Afkickkliniek ter wereld heeft het Diabetes Fonds vandaag een petitie aangeboden aan de woordvoerders preventie in de Tweede Kamer.

De Suikerkliniek is een metafoor waarmee wij Nederland bewust willen maken van zijn of haar dagelijkse suikerconsumptie. Dit doen we niet zomaar. 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes waarvan 200.000 mensen niet eens weten dat zij het hebben. Én de helft van de Nederlanders is te zwaar en hebben daardoor verhoogde kans op diabetes. In voorbereiding op de begrotingsbehandeling VWS hebben wij via de Tweede Kamer gevraagd de gezonde keuze echt mogelijk te maken. Want zonder ingrijpen schatten wij dat het aantal mensen met diabetes verder zal stijgen naar circa 1,4 miljoen mensen in 2020.

Ambitieuzere agenda voor de industrie


Algemeen Directeur Hanneke Dessing en diabetoloog Hanno Pijl van het LUMC in Leiden boden aan de aanwezigen woordvoerders van PvdA, VVD, 50Plus, GroenLinks, CDA, SP, D66 en CU de petitie aan. Het Diabetes Fonds heeft de Kamerleden gevraagd om te pleiten voor een ambitieuzere agenda voor de voedingsmiddelenindustrie om de hoeveelheid suiker in producten te verminderen. Hierin moet de Minister regie nemen. Daarnaast vragen we om een suikertaks voor suikerhoudende dranken. We zien mondiaal dat deze inmiddels in meerdere landen is ingevoerd en met resultaat.

Ontmoediging van suikerhoudende producten


Tevens heeft het Diabetes Fonds de Kamerleden verzocht om aandacht te vragen voor de ontmoediging van suikerhoudende producten op plekken waar de gezondheid centraal staat. Tot slot vinden wij dat bedrijven die innovatiebeleid voeren op gezondheid gestimuleerd én beloond dienen te worden. Het is geen pleidooi voor een verbod op suiker, maar een pleidooi om de gezonde keuze, de normale keuze te laten zijn. Met uiteindelijk ook de inzet op het verminderen van zorgkosten nu en in de toekomst.