12 NOV. 2015

Diabetesdeskundigen van de Internationale Diabetes Federatie (IDF) roepen wereldleiders op om suikertaksen te heffen in de strijd tegen obesitas en diabetes type 2.

Petra Wilson, voorzitter van de IDF, vraagt de leiders zich sterk te maken voor belastingen op frisdranken en andere suikerhoudende dranken. Vooral producten met toegevoegde suikers moeten duurder worden. Uit onderzoek komt naar voren dat het drinken van suikerrijke dranken het risico op diabetes type 2 vergroot.
Het Diabetes Fonds is blij met deze oproep van de IDF en pleit ook voor een suikertaks in Nederland. Het sluit aan bij waar we als Diabetes Fonds hard aan werken: een gezonde omgeving om diabetes type 2 te voorkomen.

G20 top

Komend weekend komen in Turkije de leiders van de G20 bij elkaar, dit zijn de twintig landen met de grootste economieën van de wereld. De Europese Unie is hier ook lid van. De IDF roept hen op om obesitas en diabetes op de agenda te zetten. Met één dode om de zes seconden doodt diabetes meer mensen dan HIV, tbc en malaria samen, aldus de IDF deskundigen.

Sparen van levens en kosten

De IDF zegt dat met suikertaksen levens kunnen worden gered en kosten kunnen worden bespaard in de gezondheidszorg. Geschat wordt dat de meeste landen van de G20 tussen de vijf en twintig procent van hun gezondheidsbudget besteden aan diabetes type 2. Wilson stelt dat diabetes niet alleen patiënten bedreigt maar volledige economieën. Geschat wordt dat er in 2040 wereldwijd 642 miljoen mensen met diabetes zijn. Daarom moeten wereldleiders de krachten bundelen.