11 NOV. 2015

Een op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2. En de helft van de Nederlanders krijgt een voorstadium van diabetes type 2. Dit schrijven onderzoekers van het Erasmus MC.

De onderzoekers volgden veertien jaar lang tienduizend 45-plussers in de Rotterdamse wijk Ommoord, in de ERGO studie. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De inwoners van Ommoord zijn representatief voor de gehele Nederlandse bevolking. Uit het onderzoek komt naar voren dat een 45-jarige met het voorstadium van de ziekte 75 procent kans heeft om diabetes type 2 te krijgen.

Ook bij gezond gewicht gevaar

"Met name mensen met obesitas en overgewicht hebben een hoger risico op diabetes. Maar ook mensen met een gezond gewicht lopen gevaar. Mensen met een voorstadium van de ziekte hebben verhoogde bloedsuikerwaarden, maar weten dit vaak niet" zegt onderzoeker Symen Ligthart. “Bij magere mensen met een BMI van minder dan 25 is het risico op de ziekte nog één op vijf. Wat hier precies de oorzaak van is, weten wij nog niet. Vermoedelijk spelen erfelijke factoren en ongezonde voeding een rol."

Voorkómen van diabetes type 2

Het Diabetes Fonds pleit om vroeg te beginnen met preventie. Gezond eten en bewegen kan diabetes voorkomen. De kosten van de diabeteszorg waren in 2011 1,7 miljard euro. Naast gezond eten en bewegen is een gezonde omgeving ook belangrijk om diabetes type 2 te voorkómen. Uit onderzoek weten we dat 50% van de gevallen is te voorkomen door een gezonde leefstijl/omgeving;  bijvoorbeeld door meer te bewegen op de werkvloer (zitten is het nieuwe roken), maar ook door minder toegevoegde suikers in voeding. De overige 50% is nog niet te voorkomen. Daar werken we met onderzoek hard aan.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.