3 FEB. 2012

Veel cola met suiker drinken is ongezond. Niet alleen omdat je er dik van wordt, maar het zorgt ook nog eens voor te veel vet op de verkeerde plek. Dat blijkt uit nieuw Deens onderzoek. De suiker lijkt de boosdoener.

Wie een liter gewone cola per dag drinkt, heeft meer ongezonde vetophoping in de buik. Door de suiker in de cola worden de lever en de spieren vetter, net als de andere organen in de buik. Uit eerder onderzoek weten we al dat dit gevaarlijk is: het geeft een groot risico op diabetes en hartproblemen.

De onderzoekers uit Denemarken volgden 47 mensen zes maanden lang. De mensen waren allemaal te zwaar, een aantal had zelfs ernstig overgewicht. Volgens de onderzoekers zijn mensen met overgewicht gevoeliger voor dieetveranderingen dan mensen met een normaal gewicht.

De deelnemers werden verdeeld over vier groepen. Elke groep dronk zes maanden lang ofwel één liter gewone cola, cola light, water of melk per dag. Aan het eind bleken de  veranderingen bij de gewone coladrinkers het grootst. Zij hadden meer vet in hun buik dan de mensen in de andere groepen. Vetophoping in de buik is ongezond: het kan leiden tot verschillende ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes.

Er was vrijwel geen verschil tussen de cola light-groep en de waterdrinkers. Dus de suiker in de gewone cola zorgde voor de vetophoping, meer dan de melkgroep. In het onderzoek is overigens niet gekeken naar andere soorten frisdrank.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.